Zaterdag 28 september zijn alle molens van De Zaansche Molen voor het publiek geopend. Niet alleen op de Zaanse Schans en in Koog Zaandijk, maar ook in Wormer, Nauerna en Oostzaan.

Molen De Ooievaar – die normaal gesproken niet toegankelijk is – kan worden bezocht via een bootverbinding vanaf De Bleeke Dood.

Burgemeester Peter Tange (Wormerland) verricht de aftrap voor de Zaanse Molendag bij meelmolen De Koker in Wormer waar hij om 10 uur een nieuwe ‘roed’ zal insteken. Een ‘roed’, dus geen ‘wiek’ (dat een halve roed). De Koker kan vanaf dat moment weer volop malen.

Kaldenbach en De Paauw

De molens zijn op deze dag tussen 10 en 16 uur geopend, molen De Paauw in Nauerna en molen De Vlijt in Oostzaan zijn van 11 tot 16 uur te bezoeken.

Bij De Paauw in Nauerna komt om 12 uur ook een nieuwe levering hennep aan per tjalk. In de molenschuur, de werkplaats van Kaldenbach Piano’s & Vleugels is die dag ook muziek van Nol Sicking, Oleg Plotnikov, Syreeta en Barbara Tanner. Deze dag is het de officiële opening van Peter Kaldenbach Piano’s & Vleugels in molenschuur de Paauw te Nauerna.

De Schoolmeester

Papiermolen De Schoolmeester in Westzaan is al meer dan 300 jaar ononderbroken in bedrijf. Op de Zaanse Molendag is te zien hoe papier wordt geschept hoe de papiermachine uit 1877 werkt. In de molen zijn workshops van Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop die boekjes maken met omslagen van Zaansch Bord, het sterke, zware en buigzame papier dat alleen De Schoolmeester maakt. De Schoolmeester staat aan het Guispad 3 in Westzaan.

Voor de liefhebbers: Op loopafstand vanaf De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983. Hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden.

Op Zaanse Molendag verschijnt de negende editie van Zaanse Verhalen. Schrijver Ron Couwenhoven publiceert jaar na jaar de mooiste jaarboeken over de Zaanse windmolenindustrie. Dit jaar kunnen de liefhebbers kennis nemen van papiermolens en papiermakers.

Ook pelmolen Het Prinsenhof in Westzaan is geopend, evenals molen De Jonge Dirk. Met koolvletjes wordt gevaren tussen De Schoolmeester, Het Prinsenhof en De Jonge Dirk.

Tijdens Zaanse Molendag zijn de Zaanse molens met de fiets bezoeken. Er zijn twee routes, één van 32 kilometer lang en één van 21 kilometer.

Meer info over De Zaansche Molen: www.zaanschemolen.nl