Zaterdag Zaanse Molendag

Zaterdag is het Zaanse Molendag en zijn bijna alle molens van vereniging de Zaansche Molen geopend voor het publiek.

Gratis voor leden van de vereniging en tegen een kleine vergoeding voor niet-leden (is dat niet een beetje zuinig in het kader van de promotie en ledenwerving?).

Bij de molens in Westzaan – De Schoolmeester, Het Prinsenhof en De Jonge Dirk – organiseert de Zaansche Molen activiteiten.

In De Schoolmeester is te zien hoe papier wordt gemaakt en kunnen kinderen met Zaansch Bord een eigen molentje bouwen. In de tussentijd is er voor ouders een alternatieve ballenbak in de vorm van een workshop. Zij kunnen samen met Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop gratis een eigen boekje van papier maken.

In pelmolen Het Prinsenhof wordt bij voldoende wind gerst tot gort gepeld. En als er geen wind is, biedt de stelling een prachtig uitzicht over het Westzijderveld met De Jonge Dirk. Bezoekers kunnen op een van de drie vletjes een vaartocht langs de drie molens maken ( 8 euro voor volwassenen; 4 euro voor kinderen, inclusief bezoek aan de molens).

Bij De Schoolmeester starten tussen 8.30 uur en 10.30 uur wandelingen van 10, 15 en 25 kilometer.

Prinses Beatrix
Dit alles biedt Zaansche Molen aan onder het motto ‘Treedt in de voetsporen van prinses Beatrix’. De prinses is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen. Onlangs bracht zij samen met een aantal kleindochters een informeel bezoek aan De Schoolmeester, waar zij werden ontvangen door molenaar Arie Butterman.

Bekijk hier het volledige programma.

De foto linksboven komt uit het geweldige gemeentearchief van Zaanstad. Hij is genomen tijdens een bezoek aan het molenmuseum in 1983 van (toen nog) Koningin Beatrix.

Een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *