Zeerovers oorwurm nu online!

Tijdens de Zaanse kinderboekenmarkt wordt de Hotze de Roosprijs uitgereikt. Het is een publieksprijs waarbij Zaanse schoolkinderen van groep 6 en 7 hun stem kunnen laten gelden. Vorig jaar scoorde Daiënne Merkies met het boek ‘Een vampier van niks.’

Het is niet gek dat een vampierenboek won, want kinderen schijnen dol te zijn op boeven, schurken, (anti)helden en onaangepasten. Het is ook niet gek dat de grootste Nederlandse prijs de Woutertje Pieterse Prijs heet. Woutertje is een Amsterdamse jongen –bedacht door Multatuli- die vaak botst met kleinburgerlijke mensen. De Zaanse Hotze de Roosprijs is al minstens zo rebels: uit het brein van De Roos ontsproot de belhamel-tweeling Sietske en Hielke die vanuit hun boot de Kameleon hun dorp op z’n kop zetten.

Bij de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs wordt traditioneel het Rooverslied van Multatuli ten gehore gebracht. Dit om aan te geven dat het oké is om af te wijken van de deugd, mits het maar voortreffelijk wordt uitgevoerd (misschien moeten wij hier in een later artikel maar eens een boom over opzetten).

Nu blijft de Zaanse Hotze de Roos Prijs niet achter! Zaans kinderboekenschrijver/muzikant/alleskunner Hans Kuyper maakte een opstandig zeeroverslied dat gezongen zal worden door alle aanwezige auteurs voorafgaand aan de prijsuitreiking.

! Waarschuwing: schrijvers beschikken niet persé over een zuivere zangstem, en Kuyper zelf omschrijft het lied als een ‘oorwurm’. De kinderen in het publiek moeten dus beschikken over een flinke dosis lef of vindingrijkheid (denk aan watten in de oren) om het optreden te doorstaan.

Hieronder staat een kindvriendelijke versie van het Zeeroverslied. Misschien is het een idee dat iedereen het instudeert zodat de auteurs kunnen worden overstemd?

https://www.youtube.com/watch?v=3argc9latvE&feature=youtu.be

Deel dit artikel:

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *