Zeven plekken waar het prima fietsen is in Zaanstad

Paul Laport van GroenLinks maakte een lijstje met zeven plekken waar het fietsen geen pretje was in Zaanstad.

Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek vindt ook dat het fietsen altijd beter kan, maar ze kan ook zo zeven fietspaden/straten opnoemen waar waar het fijn fietsen is.

De fietsersbond is het met GroenLinks eens dat de situaties die zij aangeven aangepakt moeten worden. Het wordt nu de hoogste tijd voor een Fietscoördinator wiens hart bij de fietser ligt volgens de bond.

Het lijstje van Sonja:

 1. Het Westenwindpad Alleen jammer dat dit pad minder gebruikt wordt door ouderen/gehandicapten door de hekken die erop staan.
 2. Fietspad langs de Watering. Mooi fietspad vanaf het Zaanse hoekje tot straat Poelenburg
 3. De fietspaden door het Veldpark. Behalve het fietspaadje in het verlengde van de Hoogaarslaan, dat is veel te smal voor de honderden fietsers die daar dagelijks rijden.
 4. Het fietspad langs de Gouw van Veldpark tot het Kalf.
 5. Het Freek Engelpad vanaf het Politiebureau Zaandijk tot Assendelft aan toe.
 6. Het Dick Trompad (foto boven). Een voorbeeld hoe een fietspad/voetpad ingericht moet worden. En natuurlijk de Vincent van Goghweg. Heerlijk brede fietspaden.
 7. Over de fietsstraten binnen Zaanstad (en daar komen er steeds meer van) is het ook wel fijn fietsen. Behalve in Poelenburg waar de uitritten van de zijstraten niet echt veilig zijn ingericht.

Zaanstad gaat echt wel de goede kant op. En nu doorpakken.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Bruce

  Het Freek Engelpad is inderdaad heel mooi, en doorgaans fijn om te fietsen – alleen ’s nachts (of in december, vanaf de late middag) vind ik het wel erg donker. Wat verlichting langs de route zou het nóg fijner maken.

 • Eric Jansen

  Het Westenwindpad is op zich mooi, maar om het nou nummer 1 te zetten…. Er staan veel hekjes op het pad, waardoor je steeds moet afremmen. Plus het wordt veel gebruikt door wandelaars die hun hond uitlaten en niet aan de lijn houden. Is ook hinderlijk, al ligt dat niet aan het pad.
  Zelf vermijd ik het pad liever.

 • Egbert Visser

  Het Westenwind vind ik niet prettig om te fietsen, je moet een aantal malen afstappen om hekken te ontwijken, het is relatief smal en je moet oppassen voor wandelaars, spelende kinderen en loslopende honden, het fietspad langs de Gouw vind ik ook niet altijd even prettig, zo is de kruising met de Veldbloemweg gevaarlijk en ook het stukje tussen de Karel Lotsylaan en het bruggetje over de Gouw net voorbij de Albert Heijn is niet prettig.
  Waar je wel leuk kan fietsen is bijvoorbeeld de Middel in Westzaan,de Westzanerdijk, de Zeedijk in Assendelft en andere wegen in de Westerpolder.
  Ook het fietspad tussen vanaf de Noordwachter – langs het Zaanse Hoekje naar de Zuiderweg is leuk om te rijden.

  • Siem van Westen

   Het westenwindpad is echt te gek, en niet omdat ik van Westen heet!
   De landerijen, spelende kinderen , opa’s en oma’s die er met de buggie op uit zijn, de mensen met hun honden, die enorm plezier kunnen hebben en kunnen rennen en mensen in bootjes of aan het vissen zijn. Heerlijk, geen auto’s of brommers, genieten maar.
   Ja als je in je uppie wil fietsen en geen mensen wilt zien kn je ook ergens op een verlaten vliegveld gaan fietsen, nog lekker breed ook.
   Gewoon een beetje rekening met elkaar hebben zou ik zeggen!
   En aan gemeente Zaanstad: afblijven, niet jullie eigenwijze plannenmakers erop los laten.

   • Egbert Visser

    Beste Siem, het artikel heeft het over plaatsen waar het prima fietsen maar dat kan je op het Westenwindpad niet, als we de wandelaars en honden wegdenken dan nog staan er die rottige hekken, als ze die zouden weghalen zou het al een stuk prettiger zijn om daar te fietsen. Die hekken zijn bedoeld om brommertjes en scootertje tegen te houden maar die rijden er gewoon om heen.
    Het is inderdaad wel een mooi fietspad, lekker rustig en met een prachtig uitzicht over de polder Westzaan.

    • Siem

     Beste Egbert, het ideale fietspad dat jij( en anderen), willen zijn de racebanen waar je door hele peletons( een fiets van 2000 euro maar geen bel) de ene hartstilstand na de andere krijgt. Of het gras in moet duiken om vloekende en tierende meute te ontwijken.
     Ik fiets voor mijn plezier , niet hoe ik zo snel mogelijk van A naar B kom en geniet van spelende honden en bedank eigenaren die ze even vast houden.
     Daarom kies ik het Westenwindpad boven de racebanen.
     Brommers ben ik er nog niet tegen gekomen.

    • Siem van Westen

     Beste Egbert, het ideale fietspad dat jij( en anderen), willen zijn de racebanen waar je door hele peletons wielrenners( een fiets van 2000 euro maar geen bel) de ene hartstilstand na de andere krijgt. Of het gras in moet duiken om vloekende en tierende meute te ontwijken.
     Ik fiets voor mijn plezier , niet hoe ik zo snel mogelijk van A naar B kom en geniet van spelende honden en bedank eigenaren die ze even vast houden.
     Daarom kies ik het Westenwindpad boven de racebanen.
     Brommers ben ik er nog niet tegen gekomen.

 • Sonja

  Het lijstje is niet gemaakt op volgorde van de fijnste fietsroute. De hekken en honden zin inderdaad vervelend op het Westenwindpad. Het Freek Engelenpad is wel donker. Dat klopt. Het fietspad bij het Zaanse Hoekje is ook wel ok, maar daar is overdag een erge donkere tunnel. Fysiek en sociaal niet veilig.

 • Bart Prins

  Over het Veldpark gesproken… een doorlopend voetpad van de Gerhardstraat over de Gouw baar Hoornseveld zou ook wel fijn zijn. Nu is het een bonte verzameling van smalle, door fietspaden onderbroken slingerweggetjes die alle kanten opbuigen behalve de kant waar je naar toe wilt…

 • JN

  Onder aan de dijk (parallel aan de Overtoom) van Westzaan naar Nauerna en vv ligt ook een heel prettig te rijden fietspad (Veldweg) met bovendien een afslag naar het Noordzeekanaal.

 • Rob

  Het fietspad zoals op de foto bij dit artikel is i.d.d. heel mooi, maar … zo zijn er te weinig en die er wel zijn, zijn te kort en niet aaneengesloten.

  In het algemeen is fietsinfrastructuur teveel versnipperd en daardoor niet uitnodigend om de fiets te nemen als vervanging van de auto.
  Waar vooral behoefte aan is, zijn aansluitende Noord-Zuid en West-Oostroutes door Zaanstad heen. Zo´n Noord-Zuidroute is er voor een deel langs de Provinciale Weg, maar die wordt wel ernstig gebroken in Wormerveer (Wandelweg, regelrecht drama) en het deel in Zaandam is onaangenaam door tegels.

  Een West-Oostroute ontbreekt zelfs geheel. De snelfietsroute van Zaandam naar Amsterdam mag die naam fatsoenshalve niet dragen – zeker niet het deel dat op Zaans grondgebied ligt.

  Palen, sluizen en hekken (zoals op het Westerwindpad) komen we ook nog teveel tegen: hinderlijk, gevaarlijk en zelfs belemmerend voor veel fietsers. Tandems, bakfietsen en duofietsen kunnen er met geen mogelijkheid langs.

 • sonja

  Kijk een kritische noot van Rob. Daar zijn wij het overigens wel mee eens.

 • Marco

  Rob,

  Voor het grootste deel ben ik het met je eens. De NoorderIJ en Zeedijk/Den Uylbrug/Hoofdtocht/Overtoom of Leeghwaterweg/Guisweg/Guispad/vaartdijk zijn zo maar twee routes die ik regelmatig als (doorgaande) Oost/westroutes fiets in Zaanstad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *