Zicht op de Oostzijderkerk (als je goed kijkt)

Aan het eind van de jaren vijftig werd een begin gemaakt met de bouw van de Beatrixbrug in Zaandam. Eind 1958 was de brug klaar. De winkel van V&D moest wijken, maar de zaak van De Gruyter bleef nog even overeind.

De winkel stond het verkeer tussen de  brug en de Damstraat echter danig in de weg en werd alsnog gesloopt. Aan de overkant (hoek Westzijde en Gedempte Gracht) kwam een nieuwe zaak van De Gruyter.

De Gruyter hield het niet lang uit. In 1971 werd het bedrijf overgenomen. In het nieuwe pand kwamen later onder andere een modezaak, een tapijtenwinkel en Dijkman muziek. Boven kwam dansschool Diederich Hoorn. Nu zit de ING op die plek.

De foto links vonden we in ons eigen fotoarchief, de foto rechts maakten we zelf. Schuif om zestig jaar in de tijd te verspringen. Nu is nog net het puntje van de toren van de Oostzijderkerk te zien.

De schuif in het midden van de foto gebruiken om van 1959 (?) naar 2018 te gaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ton van Harlingen

    Kerktorens zijn nog overal goede oriëntatiepunten. Gemeenten zouden er goed aan doen de omringende gebouwen, zeg in een straal van 5 km, niet hoger dan de helft van de toren te doen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *