Zo wordt de Rozengrachttoren

Gisteren schreven wij over de inloopavond in winkelcentrum Rozenhof, waar een maquette en tekeningen getoond werden van een woontoren aan de Zaandamse Rozengracht. Onze gok was dat de toren op de Rozenhof zou komen.

We zaten ernaast.

De ‘Rozengrachttoren’ is gepland naast de V&D waar nu de bankjes staan.

Het bestemmingsplan voor die plek voorziet op dit moment in een woontoren van zo’n 35 meter hoog, maar het plan is om daar nog 2 woonlagen bovenop te gooien (naar 53m hoogte). Uiteindelijk zal de toren 40 woningen herbergen en op de begane grond voorzien in 350m2 commerciële ruimte.

Nieuwe situatie Rozengrachttoren

De markt
Met de Zaanse marktkraamhouders wordt gesproken over de nieuwe situatie die gaat ontstaan. Tijdens de bouw zal de markt tijdelijk naar een andere plek (Vinkenstraat?) moeten, daarnaast zullen ongeveer 10 kramen een andere plek op de Rozengracht krijgen.

Rozengrachttoren Markt 2Rozengrachttoren markt 1

Voor de bewoners van de nieuwe toren zal naar alle waarschijnlijkheid geen extra parkeerruimte hoeven komen. De parkeergarage in de Rozenhof ligt dichtbij en deze heeft doorgaans voldoende plek.

Zon 
Tijdens de inloopavond kwamen er vragen naar de bezonninngsstudie. Die kun je hieronder zelf bestuderen. Zon Rozengrachttoren

Winkelcentrum de Rozenhof en de Zilverpadsteeg worden gerevitaliseerd. De belangstelling van omwonenden was niet overweldigend te noemen: 40 a 50 mensen kwamen kijken naar de plannen voor de nieuwe toren.

Rozengrachttoren 2

De beelden die wij hier tonen zijn een impressie van Kolpa Architecten in opdracht van Bogor Projectontwikkeling en Green Real Estate BV.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Maya Kauwen

  Ik ben niet zo blij met dit plan.
  Ten 1e:
  Vind ik het geen plek voor een flat. Lekker overal tussen proppen, maar elke bebouwde meter in het centrum levert geld op natuurlijk.
  Ten 2e:
  Is het geen gezicht daar bij V & D
  Ten 3e:
  De bewoners gaan heus niet in de parkeergarage parkeren. Het is onhandig, verder lopen dus wordt er geparkeerd in de Czaar Peterstraat waar het vaak al vol is en geen 40 auto bij kunnen.
  Ten 4e:
  Kijk ik nu tegen de (blauwe) lucht aan en straks tegen een flat.
  Ten 5e:
  Hebben wij in de Czaar Peterstraat nooit een brief of uitnodiging ontvangen over deze plannen.

  • Monique Noort

   Klopt Maya, wij weten ook van niks . Die kijken straks zo onze achtertuinen in en idd parkeer maar weer lekker in de Czaar Peterstraat .
   Wat een onzinnig plan .

 • Hans Kuyper

  Dit is een door de tijd ingehaald plan. Nu V&D leeg staat, hebben we de kans die lelijke stapel grindtegels te slopen, inclusief de mislukte Rozenhof. De nieuwe toren (waar op zich niks mis mee is) kan dan een stuk naar achteren met een grote fietsenstalling eronder, de markt een stuk verschoven naar het oosten (met mooie, brede zichtaansluiting op de Gracht) zodat de westelijke hoek van de Rozengracht vrij blijft en er op sommige weekenden een podium gebouwd kan worden. Dan wordt de Rozengracht ook weer waarvoor hij is bedoeld: een evenementenlocatie

  • Emmy

   Goed plan Hans!
   En tijdens de bouw blijft de markt natuurlijk wel op de Rozengracht. We gaan die arme marktkooplui niet nog een keer verplaatsen.

  • jack van Es

   heel goed plan Hans meteen een oplossing voor dat lelijke V&D gebouw en dat mislukte rozenhof winkelcentrum

 • ATOS2016

  Ik zou zeggen een prima kans nu om de V&D blokkendoos te slopen en deze toren op de plek van de huidige V&D en H&M aan de Gedempte Gracht neer te zetten.

  In de plint de huidige H&M en nog een nieuwe winkel terug (tot aan de achterste gevelgrens van de HEMA en ETOS. Desnoods met ondergrondse parkeergarage voor bewoners. Alleen maar WIN-WIN-WIN_WIN.

  WIN 1: Het plan van deze nieuwe toren kan doorgaan (meer levendigheid in centrum en weer meer woningen in Zaanstad);

  WIN 2: Het huidige V&D gedrocht/blokkendoos kan tegen de vlakte;

  WIN 3: Het gevelbeeld van De Rozenhof vanaf de Rozengracht wordt vergroot (achterste stuk V&D verdwijnt dan), dus meer klandizie verwachting in combinatie met een nieuw plan voor de Rozenhof zelf;

  WIN 4: Meer ruimte voor de Rozengracht (achterste stuk V&D verdwijnt dan), meer pleinvorming (Goed voor achterliggende restaurants), meer ruimte voor huidige markt, meer parkeerplekken etc.

 • Broekjevol de 3e

  Perfect idee, zo krijg je in ieder geval meer toeloop op de winkels in de stad. Ook een manier om klanten naar je toe te halen natuurlijk.

 • Maya Kauwen

  Perfect plan.

 • Erik Esteie

  Wat een waanzinnig en belachelijk plan.

 • Maya Kauwen

  Het plan van ATOS is een stuk beter

  • Monique Noort

   Nou dat vind ik dus niet , dan staat het helemaal zowat in onze achtertuin + het parkeerprobleem blijft, parkeren ze toch weer in de Czaar Peterstraat , alle bewoners van de Rozengracht staan hier al .

 • Martin

  Raar plan, sloop de V&D en zet daar een toren neer met eigen parkeergarage. Onderin uiteraard een winkel.

 • Huibert Latenstein

  Goed plan Hans Kuyper, niets mis mee met versterken woonfunctie in het centrum. En als voordeel dat dat spuuglelijke V&D gebouw dan verdwijnt. Het overwegen waard!

 • TheMX

  Hoe leuk het ook zou zijn als dat V&D pand weg zou gaan, je denkt toch echt niet dat de eigenaar van dat pand zegt, ow joh sloop mijn pand maar en laat het wisselgeld maar zitten?

 • Willemsen

  Is rekening gehouden met het komende autoverkeer dat dan door al die kleine eenrichtingsverkeersstraatjes zich moet worstelen. Zullen de bewoners van de huizen langs die straatjes erg prettig vinden.

 • Boon

  Ik weet het niet maar ik lees dat er 40 woningen zouden komen. Ben ik optimistisch dat zijn dan 60 auto’s dan nog wat aanloop dus een kelder van 100 auto’s. Door die buurt rijden nu heel wat meer roetbrakers.
  En wie weet heeft de eigenaar van het V&D pand ook wel interesse. Al die lagen die nu leeg staan brengen ook niets op. Dan kunnen het wel eens meer dan die 40 woningen worden.Dan wordt ook de parkeer kelder een ander probleem want waar maak je dan de ingang. Maar dat zijn allemaal problemen die je pas kunt beantwoorden als het plan wordt ingediend.

 • Elsa

  Ik woon in de Czaar Peterstraat. Heel raar om via buren en internet te vernemen dat er plannen zijn om een woontoren bijna in mijn achtertuin te bouwen. En geen uitnodiging te ontvangen voor de informatieavond. Als de bewoners van mijn straat een brief hadden ontvangen was er echt wel een grotere opkomst. Zijn wij bewust niet uitgenodigd of is het een heel slordig foutje geweest?
  Wat de plannen voor mijn woongenot gaan betekenen weet ik nog niet. Dat t niet veel goeds is weet ik wel. Verlies van privacy, daglicht en parkeergelegenheid zijn de eerste dingen die in mij opkomen.

 • Peter van Haasen

  Belachelijk idee bouw eerst eens de lege plaatsen tegenover het gemeentehuis en langs de provinciale weg richting verkade vol eer dat we de stad vol gaan proppen, what’s next een flat op de Sacharovplein of op de Burcht.
  De oude PTT centrale op het krimp gebeurd ook niets mee, zou ook al woningbouw plaats vinden.
  Verkeersaanvoer Russische buurt over de Hogedijk, Czarinastraat zit al aan zijn max, denk eens na.

 • J Garcia trinidad

  Ik zal het kort houden, Voor het gebouw op zich geef ik een (8) Maar voor de plek zelf Een magere (2) Ik zou bijna zeggen, Dat Over de juiste plek, Er niet zo goed over nagedacht is, Voor het parkeren voor de bewoners is het niet zo handig, het is te ver weg, En op een zaterdag is het veel te druk , En krijg je boze monden, En irritatie, Plus ik vind het gebouw ,Op die plek Het er net uit zien , Het is veel krap allemaal, Voor je neus de Hema Achter je neus De New York Pizza, En naast je, Het niet zo mooie V/D ,Ik zou zeggen zoek een ander plek. Het zal je heus wel lukken,Er is nog plek.

 • Nicolaas

  waarom denken ze in zaandam zo bekrompen ? het ziet er hier buiten inverdam en gedempte gracht al jaren verpauperd en uitgewoond uit . overdek de rozengracht met een koepel a la Rotterdam maak er een permanente food markt van ,gooi dat nutteloze en lelijke rozen hof plat en bouw daar woontorens met onder winkels en maak van het v&d gebouw een entree naar de rozengracht met daarbij winkels restaurants cafes en wonen ,er moet sowieso meer gewoond worden aan de gedempte en rozengracht want het is een no go area nu s,avonds probeer het onveilige gevoel wat je krijgt hier in zaanstad weg te nemen en naar een wat vriendelijkere uitstraling toe te werken .als de primark de enige publieks trekker is nu en door amsterdam word overgenomen kunnen we beter de food traditie van de zaanstreek koesteren en van die rozengracht een foodcourt of overdekte foodmarkt bouwen . zaanstad kan wel een megalomaan stadhuis neerzetten laat ze ook maar een wat miljoenen uitrekken om de vepaupering van de rest van de stad te voorkomen .. nu gekke faber gelukkig weggaat is er behoefte aan iemand die echt de problemen aanpakt en van dit godvergeten dorp iets moois maakt ..

 • Angela

  Organiseer een nieuwe inloopavond en nodig dan alle buurtbewoners uit. Dan kunnen wij ons hart luchten. Want het op deze manier te horen (via buurtbewoners) is te belachelijk voor woorden. Krijg de indruk dat er bewust geen uitnodigingen zijn verstuurd. Het hele idee/plan is te belachelijk voor woorden. Genoeg andere plekken om die toren neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *