Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktdag, donderdag kuisdag, vrijdag visdag, zaterdag klusjesdag, zondag kerkdag.

Aan de Rozengracht in Zaandam, tussen Pfann schoenen en restaurant Portofino stond in 1955 het lieve huisje van meneer S. de Boer. Het had een beetje het uiterlijk van een mini-boerderijtje. Bakstenen, twee ramen beneden aan de voorkant, met bovenin glas in lood en een raam in het schuine dak.

Geen voordeur maar een poort naar achterom.

Naast Meneer de Boer woonde Meneer en Mevrouw Nel. Dat was geluk hebben, want zij waren degenen die de brand ontdekten.

Op wasdag 22 augustus, 61 jaar geleden, maandagochtend, om zes uur in de ochtend had De Boer een ketel wasgoed opgezet in het schuurtje. Hij was daarna zijn bed weer ingedoken. Waarschijnlijk is de gasslang losgeschoten en er ontstond brand. Om half acht zagen de buurtjes dat er rook uit het schuurtje kwam, zij sloegen direct alarm.

Meneer de Boer ging de brand te lijf met zijn tuinslang, maar dat was niet effectief. De toegesnelde vrijwillige brandweer onder leiding van commandant Kakes klaarde het klusje in een kwartier. De keuken en het schuurtje waren niet meer te redden en de schade werd geschat op 2500 gulden. Meneer de Boer was verzekerd.

Rozengracht 62

10 jaar later week het huisje alsnog voor nieuwbouw.

Hier vind je de foto’s die uit ons gemeentearchief komen.