Zondag: wandelen in de voetsporen van Monet

2015 is Monet-jaar in Zaanstad. Het Zaans Museum tikte een Zaanse Monet op de kop voor minder dan € 1,2 miljoen. Zondag kunnen belangstellenden zien waar de Franse schilder ‘De Voorzaan en de Westerhem’ maakte.

Een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer langs de Monet-plekjes, wordt georganiseerd door de Stichting Monet in Zaandam:

Claude Monet verbleef van 2 juni tot 8 oktober 1871 in hotel De Beurs in het centrum van Zaandam, vlak naast de Zaan. Hij vond Zaandam zo pittoresk dat hij hier vier maanden bleef hangen en wel 25 schilderijen maakte. Vrijwel allemaal tonen die het Zaandam van voor de industrialisatie. Molens, boten, romantische treurwilgen, houten huizen in alle kleuren en het zilte water van de Zaan.

Een wandeling van anderhalf uur door het centrum van Zaandam brengt u op de plekjes waar Monet zijn schildersezel neerzette. U kunt ter plekke de werkelijkheid vergelijken met reproducties van de schilderijen. Veel van de gebouwen die Monet schilderde, bestaan nog steeds. Kijkend door de ogen van Monet komen bijzondere kanten van Zaandam aan het licht.

Tijdens de wandeling krijgt u alles te horen over het bezoek van Monet aan Zaandam, en over de invloed van de Zaanstreek op het Impressionisme.

De wandeling begint om 14:00 bij het beeld van Czaar Peter op de Dam. Het duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten zijn € 10 per persoon. Bij voorkeur van te voren aanmelden via het inschrijfformulier op monetinzaandam.nl, maar u kunt zich ook voor 14:00 uur melden bij de gids op de Dam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *