150 jaar treinen in de Zaanstreek: het boek…

Op 31 oktober was het 150 jaar geleden dat de eerste trein door de Zaanstreek reed.

Over de komst van de Zaanlijn schreef Jan van der Male het boek ‘150 jaar railvervoer in de Zaanstreek; een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019’.

Van der Male deed onderzoek gedaan naar de manier waarop de spoorlijn tot stand kwam: wanneer werden de eerste plannen gelanceerd? Wat was de motivatie? En waarom kwam de spoorlijn te liggen zoals die ligt?

Ook aan de orde komen het doortrekken van de spoorlijn over het Noordzeekanaal naar Amsterdam, de aanleg van een spoorlijn vanuit Zaandam richting Enkhuizen, de betekenis voor de Zaanse economie, de Tweede Wereldoorlog, de komst van de Hemspoortunnel en de verplaatsing van  station Zaandam. Tot slot is ook aandacht geschonken aan het gebruik van smalspoor bij Zaanse bedrijven.

Het boek is te koop bij Bruna en Stumpel en te bestellen via 150jaarzaanlijn@gmail.com.Verkoopprijs: €19,95 ISBN: 978-94-6323-840-3

Aankondiging 150jaarZaanlijn

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Kees Rijpkema

    Ik ben ernstig teleurgesteld door de heer van der Male. Eind 2020 heb ik een bedrag gestort voor de herdruk van dit boek. Toevallig loop ik vandaag 26-06-2021 de Bruna binnen en zag dat er een 2de druk was veschenen. Het was wel zo fraai geweest als de heer van der Male mij daar over ingelicht gad. Maar ja, een ambtenaar he. Schijt aan een burger.

  • Kees Rijpkema

    Ik heb mij laten leiden door een boosheid. Ik had mij meer moeten inhouden. Helaas niet gelukt. Sorry Jan van der Male. Ik had dit anders moeten oplossen. Alles is in het reine nu neem ik aan nogmaals sorry. En het is een geweldig mooi boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *