212 nieuwe huizen in 2020 in Zaanstad

Volgens cijfers van het CBS werden er in het afgelopen jaar 212 nieuwbouwwoningen opgeleverd in Zaanstad.

Daarmee is de woningvoorraad in de gemeente met 0,3 procent toegenomen. Landelijk lag het groeipercentage (69.000 nieuwe woningen) op 0,9 procent.

Deze gerealiseerde nieuwbouw staat op gespannen voet met de ambities van Zaanstad. De gemeente wil doorgroeien tot 200.000 inwoners en daarom moeten er in de periode 2018 – 2040 zo’n 15.000 à 20.000 woningen bijkomen. Een belangrijk deel (minstens 30 procent volgens het huidige coalitieakkoord) moet uit sociale huur bestaan. Dat is in een convenant met woningbouwcorporaties vastgelegd.

Zaanstad heeft ambitieuze bouwplannen: 16 snelle projecten (waar dit jaar met de start van de bouw begonnen moet zijn) en 25 projecten die via de Woningbouwimpuls (subsidie van het Rijk) gesteun worden. In de plannen van MAAK.Noord zijn nog eens duizenden woningen opgenomen. De realisatie van de bouwambities moet dus in de komende jaren plaatsvinden.

Het CBS maakte bekend dat in Nederland ruim 69.000 woningen in 2020 zijn gerealiseerd, minder dan in 2019, maar meer dan in de jaren 2020–2018.

Het aantal woningen in Wormerland (9 nieuwbouwwoningen) groeide met 0,1 procent. in Oostzaan (12 woningen) was de groei 0,3 procent. Purmerend (1,1 procent), Alkmaar (0,5 procent) en Amsterdam (0,6 procent) groeiden meer. In buurgemeenten Beverwijk en Heemskerk lag het groeipercentage op 0,4 – in Uitgeest op 0,1 en in Landsmeer op 0 (niks gebouwd).

Het cijfer is voorlopig volgens het CBS, in mei komen de definitieve cijfers, volgens het CBS zal het aantal dan waarschijnlijk iets hoger uitkomen.

Foto: Kerkven aan de M.L. Kingweg (De Orkaan)

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Mari de Boer

  Ruim 80% nieuwe bewoners Kerkven is van Turkse afkomst.
  Niet bevordelijk voor integratie…..

  • De Orkaan

   Eerlijk gezegd begrijpen wij niet waar je met deze reactie naartoe wilt, het stuk gaat helemaal niet over integratie maar over hoeveel woningen er in Zaanstad gebouwd worden.

   • Waar die dame naar toe wil is dat een wijk gemengd moet zijn. Arm, rijk, oud, jong, allochtoon en autochtoon. Dat is een sociaal gezonde wijk. Een wijk waar een bepaalde bevolkingsgroep de meerderheid heeft is een ongezonde wijk. D

    • De Orkaan

     Mmmm… doordenkertje… dan zijn dus vrijwel alle wijken van Zaanstad ongezond… of is een witte autochtone meerderheid wel gezond?

   • Maria van Galen

    Beste mensen denk alsjeblieft verder…
    Het is in Nederland al voor 70 procent volgebouwd ook in Zaanstad is het zoeken naar een stukje groen of een boom bedenk dat (vooral oude bomen ) ons het meeste zuurstof geven. Voor Onze geliefde 2 of 4 voeters ziet de toekomst op deze manier er niet goed uit.
    En als je bedenkt dat de huizen / opbouw merendeel
    Bestaat uit buitenlandse inversteerdes die ook verantwoordelijk zijn voor de torenhoge stijging van de huizenmarkt ” krijgen wij eerdaags ook spooksteden”?
    Is het verder geen beter idee om bestaande kantoorgebouwen die al dan niet leeg staan om te bouwen naar woningen en de kleinere lagere’ gebouwen naar wat groen?
    Oh sorry dat eerste gaat niet meer op al opgekocht door Saoedische
    beleggers… Is het dan een idee om dan het gemeente stad huis Zaanstad om te bouwen naar woningen voor de gewone man? De buitenkant van het immense gebouw zo laten prachtig, de binnenkant kant daarin tegen naargeestig leeg.
    Niet om vervelend te doen voor die daar werken.
    Voor hen is een kleinere optrek en of meer thuiswerken naar keuze prettiger, eindelijk eens een win win situatie?

  • Mr. de Wit

   Kerkven is een straat met enkele nieuwe prijzige koopwoningen — zeker geen sociale huurwoningen. Afkomst en integratie hebben ook niet veel met elkaar te maken. Iemand kan een Turkse afkomst hebben, en in Nederland geboren zijn (en dus 100% Nederlander).

 • Fatih Gökçe

  Het feit dat jij dit zegt is ook niet echt bevorderlijk voor de integratie.
  Integratie moet van beide kanten komen. Misschien een cursusje volgen over hoe je moet integreren?
  Die 80% waar jij het over hebt, hebben de huizen gekocht, werken keihard en betalen allemaal de gemeentelijke belastingen e.d.
  So, what’s the problem lady?
  Mmmm, ik weet het al. Het doet pijn hé?😁

  Vr.gr.

 • Marga Palmboom

  Wat ik me afvraag is hoeveel woningen hiervan als vervangende woonruimte gebouwd zijn? Of is dit het netto (nieuwbouw minus sloop) resultaat?

  • De Orkaan

   Het is nieuwbouw, de ‘woningvoorraad’ verandert ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bijvoorbeeld kantoorgebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *