3D-model van station Koog-Zaandijk uit 1867

Wij van De Orkaan weten echt niet meer hoe het station Koog Zaandijk 150 jaar geleden er in het echt uit heeft gezien (het werd namelijk in 1930 gesloopt).

Maar dat hindert niet, voor minder dan € 200 heb je het op je dressoir staan: een schaalmodel van het station dat in 1867 werd gebouwd (voor een paar tientjes extra wordt een luze editie geleverd:  van een kleurtje voorzien en het interieur mooi afgewerkt).

Het station is in 3D-geprint door Saen’s Hub in Oud-Koog. Het 3D-printen duurt 55 uur. Het station wordt Printen kost ongeveer 55 uur; het geheel wordt geleverd als bouwpakket. Het station is 79 bij 20 cm en 20 cm hoog. Alles word geleverd met historie, bouwtekening en buitenverlichting.

Het is vooral bedoeld voor liefhebbers van modeltreinen, maar Koog-Zaandijkers zonder treintjes mogen het ook bestellen.

Het station is ontworpen door de architect Van Brederode die tussen 1862 en 1868 voor plaatsen als Wormerveer, Krommenie-Assendelft, Assen, Heereveen en Hoogezand Sappemeer soortgelijke stations ontwierp. Koog Zaandijk is uit 1867.

Maker John Heimensem meldt De Orkaan dat station Zaandam in de steigers staat; dat station is bijna twee maal zo groot (150 bij 20 cm.)

Als blauwdruk fungeert het originele bestek van de architect, die dus ook voor Krommenie Assendelft en Wormerveer werden gebruikt.

koog zaandijk plan 1867

In 1920 zag het station (en hetpersoneel) er zo uit.

koog zaandiijk foto 1920

Het het 3D-model dus zo:

koog zaandijk 3d

In 1930 werd het station vervangen door een nieuwer (maar niet fraaier) gebouw. In 1976 volgde het huidige station dat op het ‘spooreiland’ ligt. Veel foto’s van alle Zaandijkse stations bij Stationsweb.

 

Deel dit artikel:

5 reacties op 3D-model van station Koog-Zaandijk uit 1867

 1. Fred van Gelderen schreef:

  Maar dit station is gelijk aan die in Zaandam destijds!

  • john schreef:

   Beste Fred,
   Zaandam was wel van dezelfde architect van Brederode alleen waren de zijvleugels langer en waren er nog twee bijgebouwen. De voorgevel bezat mooiere ornamenten

 2. De Orkaan schreef:

  Dus niet helemaal, wel identiek aan Wormerveer en Krommenie-Assendelft.

  John gaat het station Zaandam wel maken, zie nieuwe versie van post hierboven.

 3. jasper schreef:

  Man Man Man, hadden we deze prachtige stations staan….. Nu is het allemaal van die vieze treurige bende…..jammer..

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *