In september 1976 werd de Noorderburg tussen de Zaandamse Oostzijde en Koog aan de Zaan gesloopt. De brug was niet geschikt voor grote schepen en verderop kwam de nieuwe Alexanderbrug. Vlak naast de brug in Koog lag de fietsenzaak van Meindert Moos (op de foto boven is nog een deel van ‘Gazelle Rijwielen’ te zien). Kees Malingré interviewde hem over de brug.

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan gaat elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waarom) zijn altijd welkom.

Vandaag: de sloop van de Noorderbrug

De Noorderbrug was er vooral voor fietsers en wandelaars, auto’s mochten niet over de brug. Het straatje er naartoe in de Koog bood ooit plaats aan veel horeca: Café Schoonzicht, Café Stam, restaurant Tijl Uilenspiegel, Italiaans restaurant Napoli en snackbar De Noorderbrug – op de hoek zit nu een toko. De Orkaan maakte ook al eens een fototijdreis met de brug als onderwerp. Aan de kant van Zaandam staat een kunstwerk dat de brug moet eren en gedenken. Dat er geen nieuwe Noorderbrug komt zoals Meindert Moos stelt, is echter niet geheel zeker. In plannen uit 2019 duikt er wel degelijk een nieuwe brug op.

Elke week een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad.

Door redactie De Orkaan, video-interview door Kees Malingré. Foto’s uit gemeentearchief Zaanstad en HV Koog Zaandijk.