52 Zaankanters overleden aan corona

In Zaanstad zijn inmiddels 44 mensen overleden aan corona. Dat is 3 meer dan op 10 mei werd gemeld. Samen de 6 overlijdensgevallen in Wormerland en de 2 sterfgevallen in Oostzaan, telt de Zaanstreek nu 52 coronadoden.

Het aantal besmettingsgevallen en het aantal ziekenhuisopnames liep licht op. In het ZMC liggen nog 5 patiënten met corona.

De 3 nieuwe sterfgevallen is het hoogste dat op één dag gemeld is sinds half april toen in een week tijd bijna 20 sterfgevallen werden gemeld en het totaal op 41 kwam. Sinds 17 april groeit dat aantal nog maar langzaam tot 49 op 10 mei. Het aantal van 3 betreft het aantal gemelde overlijdensgevallen vandaag. Dat betekent niet dat deze allemaal binnen de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Het aantal patiënten in het ZMC blijft dalen, begin april waren dat er rond de 40, nu nog maar 5. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) ligt nu op 142, de laatste week kwamen daar 4 nieuwe patiënten bij.

Het aantal besmettingen is gestegen tot 437, maar dat getal hangt vooral af van het aantal testen dat wordt gedaan. In de laatste weken zijn zorgpersoneel en onderwijzend personeel met klachten getest.

Onderstaande grafiek (klik voor grotere versie) gaat over Zaanse gevallen: nieuwe ziekenhuisopnames (blauw), sterfgevallen gemeld per dag (grijs) het aantal corona-patiënten in het ZMC (oranje lijn). Het is duidelijk dat de top in de eerste twee weken van april lag.

zaanstreek corona 12 mei

Wormerland met 6 doden en Oostzaan met 2 zijn relatief zwaar getroffen, zij zijn de enige Noord-Hollandse gemeenten waar (omgerekend) meer dan 100 mensen per 100.000 inwoners in het ziekenhuis zijn opgenomen wegens corona: 123 in Wormerland, 113 in Oostzaan; voor Zaanstad is dat getal 71. vergeleken met sommige gemeenten in Noord-Brabant en Limburg waar het soms wel drie maal zo hoog is.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *