1 april

“De Leeghwaterweg, de Saenredamstraat… het woord ‘vergiskap’ achtervolgt me, en sinds afgelopen week komt daar ‘vergisplant’ bovenop.” 

We spreken met wethouder bomen Gerard Slegers, wier lijfspreuk is: ‘Wie geen fouten maakt, maakt niks’. 

En de wethouder is actief: hij maakt veel. 

En, eerlijk is eerlijk, hij komt doorgaans ook met creatieve hands-on oplossingen over de brug. 

Neem de zaak van de Quercus cerris ‘Marvellous’ (moseik of Turkse eik). Deze vierentwintig bomen werden halverwege maart geplant in de middenberm van de Provincialeweg in Koog aan de Zaan. Ze werden aangekocht met de € 100.000 die Zaanstad had voor de ‘reserve herplant bomen’. Maar de eiken bleken sprieten en ze werden in allerijl verwijderd. Er bleef een probleem: het geld was uitgegeven, en de middenberm bleef kaal. Wethouder Slegers bleek niet voor een gat te vangen: 

‘In ons groendepot vond ik negenentwintig flinke kerstbomen met kluit. Deze bleken bij navraag afkomstig uit het kerstbomenbos van het Pennemes. Hergebruik en Upcyclen zijn zaken die bij uitstek passen in onze circulaire economie, en één plus één is drie! Dat rijmt hihihi.’ 

Over de kerstbomen van het Pennemes schreven we eerder. Ook zij werden slachtoffer van een zogenaamde vergiskap-actie. De kerstbomen met kluit werden ingezameld bij burgers die blij waren dat het kerstgroen een tweede/derde kans kreeg. Waarop ze zijn gepland op een poepveldje. Een deel sloeg niet aan, en een deel werd doelwit van onverlaten. Toen de hovenier aan de gemeente vroeg wat aangeslagen exemplaren te verwijderen, verdween het hele bos. Naar het depot… waar wethouder Slegers ze vond. 

Er zijn op de middenstrook van de Provincialeweg vierentwintig gaten beschikbaar, maar er zijn negenentwintig kerstbomen. Wat gebeurt er met de overige vijf?

‘Die vijf hou ik achter de hand voor volgende akkefietjes. Ik ben nou eenmaal een maker en je weet… Wie geen fouten maakt, maakt niets!’

Onder: de beoogde plekken op de middenberm.