Bijna alle bruggen over de Zaan zijn naar leden van het Koninklijk Huis vernoemd. Zo hebben we van zuid naar noord de Wilhelminabrug, de Beatrixbrug, de Bernhardbrug, de Alexanderbrug, de Julianabrug, de Clausbrug en de Amaliabrug. Weinig streken zijn zo Oranjegezind als de Zaanstreek.

De gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland hebben daarom besloten de nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer ook naar een lid van het Koninklijk Huis te vernoemen. De keuze is gevallen op prinses Alexiabrug.

In een gezamenlijke verklaring laten burgemeesters Jan Hamming en Judith Michel weten dat:

“gezien onze sterke band met de Oranjes en het koningshuis het niet meer dan logisch is ook deze brug naar een lid van de koninklijke familie te vernoemen. In het recente benoembeleid komt Alexia en bekaaid vanaf. We willen onze aanhankelijkheid aan de Oranjes en onze liefde voor de monarchie onderstrepen met deze naam en zijn enorm blij dat de prinses zelf de onthulling van het bord voor haar rekening gaat nemen.”

Er komt een naambord bij de brug en de prinses komt op 2e Paasdag de brug officieel openen. Het zal een besloten bijeenkomst in de Stoomhal in Wormer zijn, het begint om 18.00 uur maar het publiek is daarbij niet welkom.


* De enige uitzondering (afgezien van de Zaanbrug tot nu toe) is de Den Uylbrug. Dat uitgerekend de belangrijkste brug over de Zaan vernoemd is naar een socialistische voorman is bepaalde partijen in de gemeente Zaanstad een doorn in het oog. In de wandelgangen van het stadhuis is al sprake van een agenda-initiatief om deze misstand zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Eén van de leden die liever anoniem wil blijven: “we hebben toch ook geen Pol Potbrug!”

Door Piet Bakker en Bert Versteeg.