Er circuleert een concept raadsbrief met een nadere uitwerking van een cruciaal onderdeel van het verkeerscirculatieplan voor Krommenie. Het betreft het model van ‘parkeren op afstand’. In de raadsbrief wordt uiteengezet dat de voorkeur uitgaat naar de rigoureuze variant van een autovrij centrum (van het Vlietsend tot de kruising van de Noorderhoofdstraat met de Kruisstraat). Met de herprofilering die nu wordt uitgevoerd, is daarmee al rekening gehouden: ruimte voor fietsers en voetgangers (in plaats van auto’s).

Vandaag om 12.00 zullen de eerste waarschuwingsborden voor een proef van één dag worden geplaatst bij het Vlietsend en bij de Noorderhoofdstraat. Wijkwethouder Stephanie Onclin van Krommenie:

“vandaag is een uitgelezen moment omdat heel Krommenie al afgezet is vanwege de Paasmarkt, er rijden nu sowieso geen auto’s door het dorp. Maar daarom kunnen de bewoners alvast wennen aan de nieuwe borden.”

Kritiek vanuit de bewoners op het voornemen om de paaltjes tegen fout parkeren te verwijderen, is mede aanleiding geweest tot een heroverweging. Er kan straks op drie locaties ‘op afstand’ worden geparkeerd: op het Vlietsend, het Durghorstterrein aan de Heiligeweg en op het Chromosterrein. Tijdelijk wordt de parkeergarage onder de Dekamarkt onderdeel van de blauwe zone.

Parkeergarage

Volgens de raadsbrief heeft de rigoureuze oplossing de voorkeur boven de invoering van betaald parkeren (speerpunt van het gemeentelijke beleid):

‘Betaald parkeren zal weerstand blijven oproepen en leiden tot extra druk op de afdeling Handhaving. Een autovrij centrum daarentegen heeft al de voorkeur van veel bewoners en zal naar onze overtuiging snel geaccepteerd worden als men de voordelen ervaart’.

Nieuw is dat onderzocht wordt of op het terrein aan de Zuidervaartdijk, dat nu bestemd is voor het Rolrederproject, een parkeergarage kan worden gebouwd, desnoods onder de geplande bebouwing.

Voor de bevoorrading van de winkels/ondernemingen in het centrum worden venstertijden ingevoerd. De ondernemer heeft de keuze uit twee mogelijkheden: van 05.00 tot 07.00 uur of van 19.00 tot 21.00 uur. Bevoorrading is overigens uitsluitend toegestaan met elektrische voertuigen. Onclin: “duurzaam, groen en innovatief!”

Door redactie De Orkaan.