Een groep verontruste Oostzaners is een tegenoffensief begonnen in de strijd over de zelfstandigheid van het dorp: “de gemeente is bestuurlijk vastgelopen en zit financieel aan de grond, uitstel is een doodlopende weg. Van alle opties is Zaanstad de minst slechte. Oostzaan moet zelf kiezen voordat de provincie ons aan Amsterdam toewijst.”

De petitie is om 10.00 online gegaan. Echt storm loopt het nog niet bij de ondertekening, tot dusver hebben slechts drie personen – allen anoniem – de petitie ondertekend. De initiatiefnemers: “dat zijn wij zelf. We zitten in de opstart-fase en hebben de publicitaire wind tegen. Maar we hebben er vertrouwen in dat ons initiatief aan zal slaan bij de Oostzaners.

Amsterdam is een angstdroom voor de opstellers van de petitie: overal betaald parkeren, torenhoge vaarbelasting en verplicht elektrisch rijden: “En dat is nog maar het begin”. De toekomst ligt in het westen:

“Historisch zijn we gewoon een deel van Zaandam. Of beter: Zaandam was een deel van ons! De helft heette vroeger gewoon Oost-Zaandam en dat waren wij. Logisch zou zijn dat het nieuwe gemeentehuis van de fusiegemeente gewoon weer in Oostzaan komt. Wij zien een fusie eigenlijk meer als een overname door ons van Zaanstad in plaats van andersom.”

Zijn Landsmeer en Wormerland dan geen alternatieven?

“In Landsmeer is de bestuurlijke wanorde nog groter dan in Oostzaan – en dat mag een prestatie heten. Dat wordt echt een club van lammen en blinden. Bovendien willen ze niet. En Wormerland? Laat me niet lachen, meer dan 70 procent van de Oostzaners is nog nog in Wormer geweest, ze weten niet eens waar het ligt! Je kan er niet eens komen zonder door Zaanstad of Purmerend te rijden.”

En hoe moet die nieuwe gemeente heten?

“Oostzaanstad natuurlijk!”

Door Piet Bakker. Foto: Alexandra Blaes.