Kringloopwinkel Dorcas heeft alle producten waarop een afbeelding van Zwarte Piet te zien is, uit de etalage en de winkel aan de Westzijde in Zaandam verwijderd.

Ze deden dat nadat de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme leuzen voor hun winkel aangebracht hadden met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. Op foto’s van producten in de winkel die via sociale media werden gedeeld waren de afbeeldingen van Zwarte Piet van een rood kruis voorzien.

Dorcas biedt online verontschuldigingen aan, “het is niet de intentie om te discrimineren”, de vrijwilligers hebben “de versieringen en andere verwijzingen naar Zwarte Piet direct weggehaald.”

Zaankanters Tegen Racisme begon haar actie met het aanbrengen van leuzen bij de Sint-vieringen in Krommenie, Zaandijk en Zaandam waar onder meer de speeltuinvereniging (organisator), een bakker (langs de route), een autobedrijf (sponsor) en RTV Zaanstreek via een schilderwerkje op de stoep werden bericht van racisme. Eind vorige week was burgemeester Jan Hamming aan de beurt die zich moest ROT schamen volgens #zatera.

Vorig jaar manifesteerde ZaTeRa zich in Krommenie waar ook de stoep voor winkels werd beklad. De (anonieme) groep gaat op onderzoek uit naar winkels en etalages waar Zwarte Piet te zien is. En kennelijk met succes.

Lees ook:

Onder een detail van de stoep voor Dorcas, de afbeeldingen van de ‘aangepaste’ Dorcas-winkels die via Instagram werden gedeeld, de excuses van Dorcas en de leuzen op het Stadhuisplein van vorige week.

Hieronder het Stadhuisplein eind vorige week