Aafje Heynis (Krommenie, 1924) overleden

Op 2 mei 1924 werd ze in Krommenie geboren. Eén van de geroemdste atlten van Nederland: Aafje Heynis. Ze overleed op 91-jarige leeftijd in Huizen.

De NOS meldt op haar website dat Heynis in een zorgcentrum in Huizen is op 91-jarige leeftijd is overleden.

De carrière van Aafje Heynis begon op 6 mei 1946 tijdens het bevrijdingsfeest in Krommenie. De dirigent van het koor waarin zij in dit dorp zong, Jan Mienes, onderkende haar talent en bracht haar in contact met Amsterdamse zangpedagogen. Een van hen droeg haar op te stoppen met ‘overal in de Zaanstreek te zingen’, zoals zij kort na de Tweede Wereldoorlog deed.

Aafje Heijnis sloot zich aan bij het koor van de Nederlandse Bachvereniging en ontwikkelde zich steeds verder tot een landelijk bekende zangeres. De stap naar internationale podia liet nog op zich wachten; vanwege haar beperkte schoolopleiding voelde zij zich in het buitenland aanvankelijk niet op haar gemak.

Niettemin rees haar ster snel. Zij verwierf internationaal een reputatie op het terrein van oratoriumzang, verleende haar medewerking aan uitvoeringen (onder meer Brahms en Mahler) van het Concertgebouw orkest onder directie van Eduard van Beinum en Bernhard Haitink, en trok aandacht met kerkconcerten, liederenrecitals, uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion, negro spirituals en volksliedjes in verscheidene talen.

Daarnaast nam zij een groot aantal grammofoonplaten op. Aafje Heynis gaf in december 1983 haar laatste concert. In 1976 kondigde zij al aan: ‘Ik stop met zingen als ik nog op het topje van de berg sta’. Nadien werkte zij als zangpedagoge in Blaricum

Heynis trad regelmatig op met Zaanse zangverenigingen en maakte talloze plaatopnames. Via YouTube is veel van haar muziek te beluisteren.

Heynis

(Met dank aan het gemeentearchief.)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *