De einddatum voor de inschrijving voor de bouw van het cultuurcluster is uitgesteld van 2 maart tot 4 mei. Daarna duurt het nog enkele maanden voordat de inschrijvingen beoordeeld zijn en een keuze wordt gemaakt.

Het referendum vertraagt de procedure. Op 15 maart moet de actiegroep Kultuurklutser 5000 handtekeningen hebben verzameld, en vervolgens moet de raad nog beslissen of het referendum doorgaat.

In 2016 mislukte de eerste aanbesteding. Om een nieuwe aanbesteding wel succesvol te laten verlopen, nam de raad een voorstel aan om het krediet voor het cultuurcluster met € 7,7 miljoen te verhogen. Dat raadsbesluit is onderwerp van het mogelijke referendum.

Dat het cultuurcluster in 2020 betrokken gaat worden, lijkt daardoor niet erg waarschijnlijk.

Zaanstad schrijft aan mogelijke inschrijvers:

“er bestaat een mogelijkheid dat er alsnog een referendum wordt gehouden. Een partij heeft nu de mogelijkheid gekregen voor dit referendum verzoek voldoende handtekeningen te verzamelen. Of er dan een referendum wordt georganiseerd en welke gevolgen dat voor de opdracht heeft is nu nog niet te overzien. Zolang er geen duidelijkheid is, vindt het projectteam het ook niet verantwoord de inschrijving op de huidige datum te laten plaatsvinden en stelt nu dan ook uit. Het projectteam zal u uiteraard op de hoogte houden van ontwikkelingen in deze.”