Aktief Wormerland, Reuring en Kijk! Krommenie stoppen

‘Wegens onvoldoende financiële middelen stopt Stichting Optimaal Lokaal met het uitgeven van Aktief Wormerland, Reuring (Wormerveer) en Kijk! Krommenie.’ De uitgever meldt dat op de website. Ook de toekomst van Het Lint (Assendelft) is onzeker.

Iedereen vindt lokale media en nieuwsvoorziening belangrijk, maar dat lijkt zich maar moeilijk te vertalen in geld. 

Bladen zoals Optimaal Lokaal uitgaf hebben een maatschappelijke meerwaarde, maar ze kosten geld. Een magazine vult zichzelf niet, servers kosten, papier is stervensduur, bezorgers zijn schaars, adverteerders hebben het ook niet makkelijk en om vrijwilligers wordt gevochten. 

Vooralsnog lijkt er geen toekomst voor de uitgaven, terwijl gemeente Wormerland en ook Zaanstad de kwaliteit ervan in zouden zien. Op de website van de uitgever lijkt de deur een piepklein kiertje te hebben: 

‘Op commerciële basis kunnen de bladen gemaakt worden. Het is dus de vraag of de opdracht van één van deze partijen er komt.’ 

Reuring en Kijk! bestonden betrekkelijk kort. Het nieuws- en advertentieblad Aktief werd al decennia in Wormer verspreid.

Het team laat weten ook blij te zijn:

‘Toch kijken we ook met trots terug op wat we samen met meer dan 60 betrokkenen de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt en bereikt. We willen iedereen daarvoor ontzettend bedanken! Wil je meer weten over het hoe en waarom, lees dan verder op https://optimaallokaalmedia.nl/

Voor Het Lint (Assendelft) is heel misschien een andere oplossing mogelijk: “De verantwoordelijkheid voor het uitgeven van Het Lint wordt teruggenomen door de oorspronkelijke groep vrijwilligers en het SWT Assendelft – Westzaan.” In 2022 begon Het Lint via Voorjewijkie een crowdfunding-actie. Eerst werd € 4.000 gevraagd vanwege ‘acute financiële nood’ om de uitgave in december mogelijk te maken. Later werd dat bijgesteld naar € 10.000 – geld voor december was inmiddels binnen:

“De inkomsten zijn op dit moment onvoldoende. Er zijn nog financiën om Het Lint in december uit te geven maar daarna kan er geen Lint meer gemaakt worden. De redactie is druk bezig om adverteerders en sponsoren te werven. Tot we daar voldoende inkomsten uit krijgen hebben we ter overbrugging geld nodig, vandaar deze inzamelingsactie.”

Van de gevraagde € 10.000 is inmiddels € 4.100 binnen. De actie eindigt op 21 januari 2023.

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Daantje Kramer

    Tòch jammer als zo’n streekmagazine verdwijnt. Er staat altijd zoveel herkenbaar nieuws in, wat ik graag op papier lees.

  • Anja Burger

    Het Lint heeft inmiddels ruim €8.000 opgehaald, middels de actie Red Het Lint. Met dit eenmalige bedrag is er tijd gewonnen om sponsoren en partners aan te trekken. Het Lint kan dus (in ieder geval voorlopig) blijven bestaan, dankzij de inzet van de vrijwillige makers, en wijkbewoners en organisaties die Het Lint financieel steunen.

  • Monica Briefjes

    Het is jammer dat de kop van het artikel de lading niet dekt. Stichting Optimaal Lokaal stopt inderdaad om alle hierboven genoemde redenen. De Reuring wordt gemaakt met een zeer betrokken Maatschappelijke redactie en alle partijen in deze redactie willen dat het blad blijft bestaan. Wij hebben dan ook de handen ineen geslagen om met Reuring door te gaan op dezelfde manier als voor de oprichting van de Stichting, namelijk via een commerciële opdracht aan Bureau Klijnsma. Ook het Lint bestond voor de oprichting van de Stichting al en de vrijwilligers staan 100% achter hun blad. Voor Kijk! Krommenie zitten we volgende week bij elkaar met een grote groep betrokken Krommeniers. Wij hopen ook dat magazine op een commerciële basis, met een groep maatschappelijk betrokken partners, overeind te blijven houden. Wij, mijn collega’s David Kooi voor Assendelft, Raoul Chocolaad voor Krommenie en ondergetekende voor Wormerveer, zullen er alles aan doen om samen met onze partners de bewoners van Zaanstad Noord te blijven voorzien van deze mooie magazines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *