Alle Zaanse schilderijen van Hermann Heijenbrock

Gister maakten wij voor het eerst kennis met de schilder Hermann Heijenbrock (1871-1948). De entree van het nieuwe station is losjes geïnspireerd op een schilderij dat hij in 1920 in de Zaanstreek maakte van stoomzagerij De Veldlust, dat in de buurt van het station stond.

Heijenbrock was een sociaal bewogen mens, hij specialiseerde zich in inustriële taferelen zoals mijnen, scheepswerven, fabrieken, steengroeves en hoogovens. En dan vooral voor de mensen die daar werkten.

Heijenbrock maakte nog een tweede schilderij van De Veldlust (linksboven) dat ook in bezit van het Zaans Museum is.

Bij ons zoekwerk kwamen we op de Heijenbrock-website waar we maar liefst zeven acht negen Zaanse schilderijen vonden, onder meer deze van de Zwaardemaker aan de Oostzijde. Alle negen staan op de Orkaan-pinterest-pagina “Zaanse Schilderijen“. Daar zijn ook de schilderijen van de Linoleumfabriek (nu Forbo) in Krommenie en Verkade bij.

zwaardemaker

Oud-burgemeester Ruud Vreeman geeft eind mei een lezing over deze schilderijen, niets is toevallig.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Voormalig burgemeester Ruud Vreeman komt op 27 mei spreken over de Zaanse schilderijen van Heyenbrock. Zodra ik weet bij wie je je daarvoor kunt aanmelden, meld ik mij weer. Het is een van de lezingen die Zaans Erfgoed samen met de Holland Route organiseert in het HollandRoute Huis onder de titel Zaanse Avonden. De eerste avond – 25 maart – spreekt Hildebrand de Boer over Europa aan de Zaan en op 22 april spreekt Cees Kingma over ‘De houten Zaanwand’.

  • De Orkaan

    Zeker! Ook voor Zaanse Kunst en Cultuur. Inmiddels 8 Zaanse schilderijen gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *