Amsterdam en Zaanstad samen in toerisme?

Amsterdam wil van de Iamsterdam letters af die op het Museumplein staan. Ze trekken teveel toeristen aan en de hoofdstad wil daar vanaf.

Naar aanleiding van het opdoeken van de letters stuurde toerisme-wethouder Sanna Munnikendam een briefje aan haar Amsterdam collega Udo Kock (ook D66) om eens een kopje koffie te drinken waarbij een gezamenlijke aanpak van het toerisme besproken kan worden.

Munnikendam heeft:

“ondervonden dat de kracht en uitstraling van het merk IAmsterdam belangrijk is voor de aantrekkingskracht op toeristen van Zaanstad. In regionaal verband is de complementaire kracht van de Zaanstreek een voorwaarde om spreiding te kunnen realiseren.”

Spreiding dus… Amsterdam wil van de toeristen af, AirBnB verstoort de woningmarkt, de overlast (Wallen, coffeeshops, uitgaansgeweld) begint in de hoofdstad de lusten te overtreffen. Amsterdam wil minder maar heeft zich er bij neer gelegd dat dat niet gaat lukken. Groei willen ze niet meer stimuleren. De stad dreigt ten onder te gaan aan de wassende stroom toeristen.

Zaanstad wil juist meer toeristen. Waarom is niet geheel duidelijk. Het college denkt veel aan het toerisme te verdienen (o.a. door de toerismebelasting fors te verhogen) maar het Zaanse toerisme bestaat vrijwel geheel uit Zaanse Schans-bezoekers en daar verdient vooral Tours & Tickets aan. De Zaanse hotels richten zich vooral op bezoekers die naar Amsterdam willen.

Waar die toeristen naartoe gespreid moeten worden, is dan ook duister (wie voor coffeeshops en hoeren komt wil coffeeshops en hoeren). Maar daar wil Munnikendam graag met Kock over praten, over het “gezamenlijk opstellen van een regionale toerisme agenda.”

Martin van Zeelt (Funzeelt) had een andere suggestie…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Wij doen hier wat aan.achter het station van wormerveer.komt een bootjes verhuurbedrijf.

    Duurzaam Elektrische bootjes voor 6 personen.alles gaat op groene stroom.en zonnepanelen.geen gas.

  • Leo Dekker

    Als toeristen coffeeshops en hoeren willen dan krijgen ze coffeeshops en hoeren. Te beginnen in Zaandam. De Russische buurt is klein genoeg, heeft ook smalle straatjes en ligt lekker dicht bij het station. Het Czaar Peterhuisje vormen we dan om tot een bordeel en en de Lage Horn is lekker smal voor raamprostitutie. Zelf werp ik me dan belangeloos op tot nachtburgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *