Amsterdam verkoopt de Zaanstreek aan expats

Amsterdam wordt te vol en is daarnaast onbetaalbaar geworden voor gezinnen. Dat komt voor een flink deel door expats, die moeten dus de stadsgrens overgewerkt worden. 

Een fijn klusje voor de glibbergladde marketeers van iAmsterdam.

Locals from De Zaanstreek, listen and fasten your seat belts! This is how we are sold:

We wonen in dorpen die ‘eeuwenlang vrijwel onaangeroerd zijn gebleven’ maar zijn toch gericht op innovatie en de toekomst… we genieten van een ontspannen levensstijl aan het water en vormen vriendelijke en gastvrije dorpsgemeenschappen. We vinden elkaar op onze boerenmarkten en beurzen…

Daarbij spreken we prima Engels en Duits, en dat is handig voor de expats die Amsterdam naar ons toeschuift. Want expats hoeven natuurlijk niet te integreren.

In een ronkend filmpje, begeleid door een vervelend tiebelmuziekje, wordt de streek verkocht en ingepakt met een strik erom. Everything in english, of course:

Beste burgemeester Halsema, om eerlijk te zijn – en dan zijn we even eerlijk nu – , hebben wij ook geen overschot aan woningen. Het zou dus mooi zijn als u uw eigen shit binnen uw eigen stadsgrenzen oplost. Get out.

De foto boven komt uit het gemeentearchief van Zaanstad en hier vind je de gelikte tekst van Amsterdam .

 

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jan Schoen

  De nieuwe directeur van ARCAM, architectuurcentrum Amsterdam, Indira van ‘t Klooster, verhuist binnenkort naar Zaandam. Zij noemt Zaandam het nieuwe Amsterdam-Noord. Ze zegt: “Het is voor mij te duur om met mijn gezin in de stad te wonen. Hilversum, waar ik nu woon, heeft niet de juiste vibe, en ligt te ver weg van Amsterdam. Ik verhuis daarom binnenkort naar Zaandam, het nieuwe Amsterdam-Noord. Dat ligt veertien kilometer fietsen van mijn werk.”
  Zaandam = Amsterdam-Noord geworden voor Amsterdammers. De ontwikkelingen zijn niet tegen te houden. Het is als vechten tegen windmolens.

 • Els Bakker

  Hoog tijd voor een visie voor de stad. Ik denk dat het beleid van MAAKzaanstad op zijn einde is omdat het toont dat er een gebrek aan visie is voor de effecten van deze ontwikkelingen op de hele stad. Bovendien hoort erbij dat er heel duidelijk een erfgoedvisie aan ten grondslag moet liggen voordat we ons in de maalstroom laten meesleuren.
  Dat betekent ook een zorgvuldig opgestelde visie en missie met een duidelijk verwacht beeld naar ontwikkelaars. Geen betonwoestijnen maar houtbouw, geen trespa punaise architectuur, maar gaan voor kwaliteit.

 • Jaap Meeuwsen

  Eh, Halsema is burgemeester van Amsterdam ?
  Trouwens, is geen raar stukje. Zorgelijke ontwikkelingen.
  Gewoon peperdure woningen bouwen in Amsterdam en daar die expats in stoppen.
  Als ze zo graag in Amsterdam willen wonen en werken dan moeten ze maar betalen ook en de Zaanstreek met rust laten.
  En als eerste Nederlands leren en niet het Nederlands gaan vervangen voor de Engelse taal onder het mom van dat het zo handig is voor de handel en het toerisme.
  Wij hebben al ruim voldoende woningzoekenden.

  • Gre Luttik

   Ja hoor Halsema is daarginder burgemeester. Dat is dat vrouwtje met die ketting.
   Vroeger noemden we die lui die uit Amsterdam hierheen kwamen: geteisem. Het jammere is dat expats veelal allesbehalve sociaal zijn. Thuis of niet thuis: gordijnen dicht en op de parkeerplaats vooral geen Doeg zeggen. Geen lid worden van de plaatselijke verenigingen en indien wel, gelijk voorzittersplek eisen. Zó, dat is er uit. Natuurlijk mogen ze hier wonen. En vooral dúre huizen uitzoeken. En assimileren. Mogen ze zich bij mij melden voor een cursus Zaanse taal en gebruiken. Dan heeft niemand meer een probleem met een expat. Zijn het ineens Zaankanters. Niet assimileren? Dan wegwezen.

 • Guido Rooijackers

  Ja, zo valt er natuurlijk altijd wat te mekkeren. Maar stadsgrenzen bestaan niet. Alleen dat ene dorpje in Gallië probeerde 2000 jaar geleden dapper weerstand te bieden. Maar hoeveel Zaankanters verstoppen eigenlijk dagelijks alle wegen en treinen richting Amsterdam en terug? Hoeveel Zaankanters werken bij dezelfde Amsterdamse bedrijven als hun buitenlandse collega’s? Collega’s die ook gezinnen hebben en fijn willen wonen. Hoeveel Zaankanters hebben zelf een tijdje in het buitenland gewerkt en gewoond? Is de buitenlander in de Zaanstreek alleen welkom als deze, liefst na besteding van de nodige euri, aan het eind van de dag weer snel opdondert?

 • Bert Schaap

  Overbevolking is de basis van de meeste problemen in onze samenleving. Dit willen de globalisten liever niet horen. Vervuiling, drukte, file’s, woningnood, te dicht op elkaar wonen, gebrek aan groen door steeds meer bebouwing, kortom teveel mensen in een verrekt klein landje. Dus immigratie temperen, vluchtelingen willen veilig zijn dus waarom alleen in NW europa, je bent toch ook veilig in andere EU landen als je een werkelijke vluchteling bent..120.000 nieuwe Nederlanders per jaar kan dit landje gewoon niet meer aan. Waarom om de hete brij heendraaien. Teveel ratten in 1 hok gaan elkaar bijten. Kan je op wachten.

  • Erik Esteie

   Volgens mij hebben we nu al een tekort aan allerlei personeel

   Verplegenden/verzorgenden, leraren(m/v), politie, elektriciens, loodgieters, timmermannen(of vrouwen), ICT-ers, enz, enz

   We hebben de import broodnodig als we als samenleving willen blijven functioneren en dan heb ik het nog niet eens over de grijze golf die in aantocht is..

   Als je dit niet wil zien dan noem ik dat om de hete brij heendraaien

   Bovendien is het al eeuwen zo dat de Zaanstreek gevuld werd door import simpelweg om dat hier een goede boterham was te verdienen

  • Richard Jonker

   Waar gaat het eigenlijk over.

   Oja, over expats naar de zaanstreek.

 • Anja ten Hoope

  Er wordt al gesproken over Groot Amsterdam. Tot hoe ver gaat dit reiken? Als oud Zaandammer woon ik al wat jaren in West Friesland. Hopelijk blijft West Friesland in tact. Maar ik zie nu ook de overloop van de Zaankanter en Amsterdammer deze kant op komen. Dus de term ” Groot Amsterdam ” komt aardig van de grond. Tijd om de oversteek te maken richting Flevoland. Het wordt te druk hier.

 • Cees Kuypers

  Geteisem is het vernederjiddisch van chatteisem:schooiers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *