Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van Anne van Hattum (‘bezoeker van een paar voorzieningen die de gemeente nu in dit cultuurcluster wil stoppen’), eerder verschenen op de site van de Kultuurklusters.

Ik ben tegen het cultuurcluster om weer andere redenen dan dat ik hier (op de site van de Kultuuklutsers) lees.

En dat is dat zo’n groot modern gebouw vol met mensen juist sterk drempelverhogend werkt. Hoe groter de groep mensen en hoe groter het gebouw, hoe eenzamer en kleiner je als mens bent. Waar ik bij Fluxus in een oude school lekker kan gaan knutselen moet ik dan in een groot anoniem gebouw mijn weg in de mensenmassa weten te vinden. Ik zie me nu al mijzelf door drommen popconcertgangers mijn weg banen. Afschuwelijk! Nu is de koffie, bij elkaar geregeld door een mevrouw die je kent, in het lokaal. Dat wordt dan opeens in het grote gezamenlijke ‘huiskamer’ grand café (lekker duur ook). Daar verlies je jezelf en de aansluiting met anderen dus juist. Mensen gaan inderdaad ook voor ontmoeting een culturele activiteit doen, maar dan wel op zoiets als ‘de menselijk maat’.

Ook is de beoogde plek eigenlijk heel onbereikbaar. Bij veel van de activiteiten heb je een hoop spullen bij je. Met andere woorden, mijn ervaring is dat veel mensen als ik dankbaar gebruik maken van de gratis parkeerplaatsen die er nu zijn bij de diverse locaties. Gratis parkeren is ver weg van dit gebouw. Er is in het centrum een parkeergarage, maar afgezien dat veel mensen dat een unheimische plek vinden om zich savonds in te bevinden, kost dat heel veel geld, en ook het OV is veel duurder dan eigen vervoer. Dat komt dan wel bovenop het cursusgeld of je Bieb abonnement.

Sowieso kun je wachten op prijsstijgingen voor de activiteiten. Zaanstad vindt regelmatig dat er een sociale of culturele activiteit zichzelf maar moet gaan bedruipen, er is in het verleden veel gesneden in de sociale en culturele subsidies, ook bijvoorbeeld bij buurthuizen, waar dan tegenwoordig ook bijna geen betaalbare creatieve activiteiten meer zijn. En dan moet iedereen dan nu maar naar dit achterlijk dure gebouw?

Dit is een prestige project.

Culturele activiteiten zijn bedoeld en noodzakelijk voor mensen, net als sport dat is. Om exact dezelfde redenen. Met prestige heeft dat niets te maken, maak dat er dan ook niet van dom Zaanstad.

Ik ben een mens, IK STEM TEGEN!

Anne van Hattum


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad