Anne van Hattum: “zo’n groot gebouw werkt drempelverhogend”

Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van Anne van Hattum (‘bezoeker van een paar voorzieningen die de gemeente nu in dit cultuurcluster wil stoppen’), eerder verschenen op de site van de Kultuurklusters.

Ik ben tegen het cultuurcluster om weer andere redenen dan dat ik hier (op de site van de Kultuuklutsers) lees.

En dat is dat zo’n groot modern gebouw vol met mensen juist sterk drempelverhogend werkt. Hoe groter de groep mensen en hoe groter het gebouw, hoe eenzamer en kleiner je als mens bent. Waar ik bij Fluxus in een oude school lekker kan gaan knutselen moet ik dan in een groot anoniem gebouw mijn weg in de mensenmassa weten te vinden. Ik zie me nu al mijzelf door drommen popconcertgangers mijn weg banen. Afschuwelijk! Nu is de koffie, bij elkaar geregeld door een mevrouw die je kent, in het lokaal. Dat wordt dan opeens in het grote gezamenlijke ‘huiskamer’ grand café (lekker duur ook). Daar verlies je jezelf en de aansluiting met anderen dus juist. Mensen gaan inderdaad ook voor ontmoeting een culturele activiteit doen, maar dan wel op zoiets als ‘de menselijk maat’.

Ook is de beoogde plek eigenlijk heel onbereikbaar. Bij veel van de activiteiten heb je een hoop spullen bij je. Met andere woorden, mijn ervaring is dat veel mensen als ik dankbaar gebruik maken van de gratis parkeerplaatsen die er nu zijn bij de diverse locaties. Gratis parkeren is ver weg van dit gebouw. Er is in het centrum een parkeergarage, maar afgezien dat veel mensen dat een unheimische plek vinden om zich savonds in te bevinden, kost dat heel veel geld, en ook het OV is veel duurder dan eigen vervoer. Dat komt dan wel bovenop het cursusgeld of je Bieb abonnement.

Sowieso kun je wachten op prijsstijgingen voor de activiteiten. Zaanstad vindt regelmatig dat er een sociale of culturele activiteit zichzelf maar moet gaan bedruipen, er is in het verleden veel gesneden in de sociale en culturele subsidies, ook bijvoorbeeld bij buurthuizen, waar dan tegenwoordig ook bijna geen betaalbare creatieve activiteiten meer zijn. En dan moet iedereen dan nu maar naar dit achterlijk dure gebouw?

Dit is een prestige project.

Culturele activiteiten zijn bedoeld en noodzakelijk voor mensen, net als sport dat is. Om exact dezelfde redenen. Met prestige heeft dat niets te maken, maak dat er dan ook niet van dom Zaanstad.

Ik ben een mens, IK STEM TEGEN!

Anne van Hattum


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Winnie de Wit

  Bij het introductiefilmpje van het gebouw was het eerste wat mij vreselijk benauwde: die drukte!!! Hou helemaal niet van drukte en massaliteit, zeker niet om cultuur te snuiven.

  En voor wat de prijs voor lessen en de beoogde plek betreft: hoorde ik gisteren van iemand, die twijfelt wat ze moet kiezen, want ze kiest ook voor haar jonge kinderen… Haar dochtertje heeft nu les bij – een ZZP-er van – Fluxus, lekker dicht in de buurt. Geen al te dure lessen en de koffie kost maar 50 cent, want je zit daar toch een uur te wachten. Dat gaat natuurlijk anders worden met het CC en een grand café, dan ben je daar 2,50 kwijt voor de koffie, en de lesprijzen gaan – uiteindelijk toch – omhoog. En waar moet je bij slecht weer – duur – parkeren?
  Maar ja, voor de betrokken organisaties blijven de problemen omtrent huisvesting natuurlijk groot. Een wedstrijd uitschrijven om ‘out of the box’ ideeën in te sturen?

  • De Orkaan

   Bij slecht weer (en bij goed weer trouwens ook) is de parkeergarage bij de Hermitage aangewezen in de plannen. Welk effect dat op de bezoekersaantallen zal hebben is niet onderzocht. Voor de goede orde: ook nu is het in Westzijde (Fluxus) of op Burcht (DeFlux) parkeren niet gratis. Maar dat geldt niet voor alle locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *