Anneke van Dok: Een week met een strik (er)om…

Mijn afgelopen week stond in het teken van nostalgie, kerstkleding en een geslaagd concert.

Door Anneke van Dok

Het begon allemaal met het goede nieuws dat het voormalige winkeltje op Lagedijk 16 zal worden gerenoveerd. Petra Hoogkamer maakte een mooie foto van het pand, dat zich bevindt op het terrein, waar mijn schoonvader Piet van Dok vroeger zijn vleeswarenfabriek begon en waar de familie drie panden bewoonde. Op de nummers 10, 12 en 22. Het bedrijf kreeg als bijnaam De Vleesburcht. Na de dood van Piet werd het perceel uiteindelijk herbestemd en bebouwd met woningen in Zaanse stijl. De opknapbeurt van het vroegere winkeltje maakt de metamorfose compleet.

De foto’s van een feestelijk uitgedoste gemeenteraad hadden voor mij een diepere betekenis dan alleen een knipoog naar het Kerstfeest. Ik vind dat het van respect getuigt, wanneer politici tijdens vergaderingen goed gekleed gaan, hoewel feestkleding op een gewone doordeweekse dag een beetje overdreven is. Vanaf de publieke tribune gezien, maken met zorg aangeklede raadsleden meer indruk dan slordige. De sfeer onderling is anders, wanneer iedereen er netjes bijzit. Dat gaat ook op voor een schouwburg of concertzaal. Ik geniet meer van een voorstelling als het publiek zich er speciaal voor heeft gekleed. En dat was gistermiddag in de Bullekerk zeker het geval.

Het kerstconcert van zangeres Petra Berger en pianist Edwin Schimschweimer vormde voor mij het sluitstuk en het hoogtepunt. Wat is de Bullekerk een fantastische locatie. Sfeervol, dankzij de verbouwing in combinatie met de herinneringen aan zijn vroegere bestaan. Bovendien heerst er een uitstekende akoestiek, ook in een stampvolle zaal. Petra Berger beschikt niet alleen over een prachtige stem, maar ook over een overtuigende voordracht en een goede dictie. Ze was steeds woordelijk te verstaan. Dat gold eveneens voor Edwin, die nu en dan zijn toetsen in de steek liet, om het publiek te verrassen met mooie liederen, waarbij hij zich begeleidde op zijn gitaar. Ik ontmoette in de pauze oude bekenden, waarmee ik lekker kon kloken. 

Kortom, het was een fijne Orkaanweek, ondanks de regen en de donkere wolken in het oosten.

Foto: Bedrijf van Piet van Dok & Zonen. Links deels te zien molen De Bleeke Dood. (Gemeentearchief Zaanstad)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *