Anneke van Dok: Glaskabelgleuvenleed

Met gefronst voorhoofd las ik het Orkaanbericht over de wateroverlast, die de glasgeulgravers teweegbrachten in de dr. Jan Mulderstraat in Rooswijk. Na het graven van de geul, zijn de risico’s van de glaskabelklus echter nog niet verdwenen, zo heb ik de afgelopen week persoonlijk ervaren.

Door Anneke van Dok

Na het geulengraven volgt er namelijk en nieuwe risicovolle fase: het doortrekken van de kabels in de meterkastjes. Dat ging niet goed. Een gasleiding werd doorboord, waardoor een deel van het appartementengebouw niet meer kon worden verwarmd. Toen er dagen daarna weer een gaslucht werd geroken, kwam de brandweer eraan te pas. Wie herstelt de schade? Dat bleek een ingewikkelde puzzel te zijn, omdat de betrokkenen elkaar de schuld gaven. Bovendien bleek iedereen opeens onbereikbaar. Alsof alle telefoonlijnen automatisch worden afgesloten voor gedupeerden. 

Wie voelt zich nog betrokken bij het bedrijf waarvoor hij werkt? Wellicht dat het doorgeschoten inhuren van zzp’ers er iets mee te maken heeft, dat organisaties als los zand uiteenvallen?

Gelukkig heeft de Hoge Raad afgelopen week een wijze uitspraak gedaan over de status van zzp’ers. Als er sprake is van inbedding in een organisatie en van een materieel gezag, moet de werknemer een arbeidsovereenkomst krijgen in plaats van een contract als zzp’er. De uitspraak gold voor de kinderopvang, de zorg en het onderwijs, maar heeft hopelijk ook gevolgen voor andere sectoren. Zeker daar waar sprake is van risicovol werk.                                                                                                                          

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jaap de Jong

  Een ervaring die mijn twijfel aan het nut van de glasvezelkabel alleen maar groter maakt. Waarom zou ik voor supersnel kiezen als je Ziggo al snel vindt? Niet gekweld wordt door … eh … bufferen. Nooit gamet en videobelt. Ik zie echt het verschil niet tussen scherp en superscherp. Wat moet ik met al die zenders als je alleen naar NPO 1, 2 of 3 kijkt en af en toe naar een Belgische zender of de WDR? Ik heb niet eens meer in de gaten dat er een mediabox in de kast staat. Ik ben al heel mijn leven zonder glasvezel klaar voor de toekomst.

 • Cees Viergever

  Die glasvezelboeren slopen alle infra in de grond maar ze zetten gewoon een knijper op hun neus en gaan lekker verder als er geen storing uit voort komt kan het ze niks schelen hopelijk is dit eenmalig dat die kabels getrokken moeten worden want als dit zo door gaat jagen ze iedereen op kosten want bewijzen wie de veroorzaker is dat is vaak een lastig verhaal

  • Kees Hamster

   Als ik ook maar één schep in de grond wil zetten binnen Zaanstad is er al een bodem onderzoek vereist, dat hebben deze mensen niet nodig…..?

   Daarnaast zou de koperen KPN kabel worden opgeheven om vervolgens met een mega prijsverschil een glasvezel abonnement aan te komen zetten. Zolang het kan, blijf ik aan het (goed)koper draadje gekoppeld.

 • de meeste grote bedrijven zijn zo’n 25 jaar geleden begonnen met outsourcing van werkzaamheden. ze noemden dat ‘het variabel maken van constante kosten’. zoals onze ober productiemanager destijds opmerkte: “wij willen helemaal geen betrokken medewerkers. gewoon je bek houden en je werk doen”. Ik mag aannemen dat de werkgevers en andere aanhangers van het neoliberalisme met tevredenheid terug kijken op hun werk.

 • Gerie loupatty

  als het via het koperen draadje goed gaat maar bij ons erg onstabiel met glasvezel nu perfect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *