Anneke van Dok: Helpen of handhaven

De respectvolle herdenking van verzetsstrijders in De Orkaan van gisteren, vond ik heel goed.

Dat Jan Kuyper, de badmeester uit Wormer werd herdacht, deed mijn man plezier omdat Jan de echtgenoot was van zijn tante Nel Kuyper-van Dok.

Door Anneke van Dok

Toen ik de stukjes las, dacht ik meteen aan de woorden van coördinerend burgemeester Bruls. Hij beklemtoonde gisterochtend op radio 1, dat het verboden is om een erehaag te vormen voor dierbaren, die zijn bezweken aan Corona. In sommige gemeenten werd dat namelijk oogluikend toegestaan, en daar moest een eind aan komen. De erehaag werd echter gezien als samenscholing en dat mag niet. Overigens stonden de nabestaanden keurig op anderhalve meter afstand van elkaar.

Ik vond deze maatregel niet erg respectvol, maar gezien de ernst van de pandemie toch nog wel te rechtvaardigen. Toen de heer Bruls eraan toevoegde, dat het bekeuren van rouwenden hem net iets te ver ging, kreeg ik minder begrip voor zijn stellingname. Sterker nog, ik vond hem laf. De boa’s en agenten die de orde moeten handhaven, worden zo met het onsympathieke dilemma, bekeuren of niet, opgescheept.

Ik sta niet graag als beste stuurman aan wal, maar ik vraag mij nu af hoe ik zou hebben gereageerd als ik nog burgemeester was. Het is van tweeën één: of je verbiedt iets en neemt als hoogste baas de verantwoordelijkheid voor de consequenties, of je ziet af van een generieke maatregel en geeft de politie en de boa’s opdracht de erehaag op een veilige manier mogelijk te maken. Zodat verpleegsters hun overleden collega uitgeleide kunnen doen en kleinkinderen hun oma een laatste groet kunnen brengen.

In mijn nieuwe roman Maxime, die zich afspeelt in de omgeving van Amsterdam, stel ik starre bureaucratie aan de kaak. Als hulpverleners handhavers worden en de monitor de functie van het gezond verstand overneemt, dan is de burger weerloos.

Informatie over het boek vindt u op de nieuwe website Boek-dok.nl, waar acht auteurs een netwerk vormen. Ze hebben gemeen dat ze boeken schrijven, die afwijken van commerciële uitgaven en ze onderscheiden zich door uiteenlopende genres.

Foto: Onthulling monument voor Jan Kuijper.

lees meer van Anneke van Dok 1

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *