Anneke van Dok: Het risico van het vak

Wat een leuk idee van Judith Michel, de nieuwe burgemeester van Wormerland, om zich aan haar burgers te presenteren in een live uitzending.

Het idee is uit nood geboren, maar vormt eigenlijk een betere kennismaking dan de traditionele receptie, waar geen ruimte is voor het stellen van vragen. Ik ken Judith als wethouder van Hoorn en ik ben een fan van haar bestuursstijl: helder, toegankelijk en sociaal.

Door Anneke van Dok

Ze zal in de komende tijd ervaren, dat het wethouderschap een doe-functie is, maar dat het ambt vooral van je verwacht dat je altijd burgemeester bent: ook als je in rij staat bij Albert Heijn, of aanwezig bent bij een protestactie. Judiths collega Femke Halsema heeft dat vorige week pijnlijk moeten ervaren. Haar werd verweten, dat ze geen leiding gaf toen De Dam volliep met demonstranten tegen racisme. Al te gemakkelijk rolden de verwijten over haar heen, daarom moest ik lang nadenken voordat ik een oordeel gaf over haar optreden.

Er zijn wel een paar kritische kanttekeningen te maken: manifestaties waarbij emoties een grote rol spelen, trekken altijd meer mensen dan je verwacht, dus moet de voorbereiding uitgaan van een ultiem scenario. Ook als er geen besmettingsgevaar door Corona was geweest, had er meer regie moeten zijn op de toeloop van publiek. Dat heet met een moeilijk te vertalen woord crowd management.

De Dam is eigenlijk een zaal zonder plafond en bij paniek, ontstaat er stuwing in de menigte waarbij mensen kunnen worden vertrapt of verdrukt, omdat er te weinig en te smalle vluchtwegen voorhanden zijn. Er zijn (o.a. in Denemarken, Liverpool en Duitsland) op die manier rampen gebeurd met veel dodelijke slachtoffers.

Bovendien kent Amsterdam een precedent: dat van een Ajax-huldiging op een overvol Museumplein, die wonder boven wonder goed afliep. Dat Femke zich overvallen voelde, is dus geen excuus, maar verwijtbaar. Haar beslissing om niet op te treden is wel te billijken, omdat de inzet van politie (maar ook een oproep aan het publiek om zich van de Dam te verwijderen), het hiervoor beschreven fatale effect juist tot gevolg kon hebben.

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik als burgemeester ook eens mijn hart vasthield tijdens een protesttocht tegen racisme. Fakkels dragende kinderen en jongeren liepen in een lange rij door de straten van IJmuiden. Toen de voorhoede stagneerde, dikte de stoet in en kwamen de fakkels gevaarlijk dicht bij de toen in de mode zijnde nylon windjacks van de deelnemers. Gelukkig liep ook dit incident goed af.

Dit alles gezegd hebbende, wens ik Judith veel wijsheid en voorzichtigheid toe in de mooie, maar uiterst verantwoordelijke functie van burgemeester van Wormerland.

Foto: De Orkaan

Kijk bij Boek-dok.nl. voor de boeken van (o.a.) Anneke en Martin Rep.

lees meer van Anneke van Dok 1

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *