Anneke van Dok: Het waait wel weer over

Toen ik de titel Het waait wel weer over op de omslag van mijn bundel Orkaancolumns van 2019 zette, kon ik nog niet vermoeden, hoe beladen deze typische Zaanse uitspraak zou zijn op het moment dat mijn boekje verscheen.

Het gezegde werd door mijn moeder vaak gebezigd: wanneer ze iets geks in de krant las, of wanneer ik met een schaafwond thuiskwam, of wanneer het even een beetje  tegen zat in het leven.

Door Anneke van Dok

Op de eerste bladzijde van mijn bundel spreek ik de hoop uit dat al het onrecht waarover ik in 2019 schreef, in 2020 zal worden rechtgezet. Ik hoop dat Het waait wel weer over ook van toepassing zal blijken op onze Corona- misère, maar ik durf er niet op te rekenen. Sterker nog, ik denk dat ons nog meer zwaar weer te wachten staat: niet alleen door de dreiging van een onbeheersbare golf van besmetting, maar ook door de consequenties die voortvloeien uit de nieuwe maatregelen die groepsimmuniteit tot gevolg moeten hebben. Natuurlijk moet iedereen zijn gezond verstand gebruiken en contacten vermijden, maar het valt niet mee  om schooljeugd langdurig thuis te houden.

Ik persoonlijk vind het naar, dat mijn wekelijkse wandelingen met twee vriendinnen taboe worden verklaard. De overige sportactiviteiten zijn al geschrapt. Ik voel mij wel bevoorrecht ten opzichte van al mijn leeftijdsgenoten, die hun huis met een tuin hebben ingewisseld voor een appartement met balkon. Ik hoop van harte dat alle aandacht en zorg niet alleen wordt gericht op de korte termijn, maar ook op de verdere toekomst. Kwalen ten gevolge van  langdurig isolement en te weinig beweging(ruimte), eisen hun tol en waaien ook niet zomaar over.

De mooie omslag van mijn nieuwe bundel is een aquarel van het Zwarte Pad op het Hembrugterrein, geschilderd door Peter de Rijcke. Het waait wel weer over kan voor 18 euro inclusief verzendkosten worden besteld via boekdok@gmail.com met vermelding van uw bezorgadres.

Klik op de omslag om alle columns van Anneke te lezen (ook die van voor 2019).

Cover zwarte pad anneke van dok

 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Goed stukje weer Anneke maar waarom zouden jullie je wekelijkse wandeling laten ontnemen ?
  Is niet verboden hoor en, zeker met dit mooie weer, prima voor de geest en de weerstand ! Zolang je elkaar maar niet constant om de nek hangt 🙂
  Bedenk in deze rare tijden maar dat vooral angst een zeer slechte raadgever is.

 • Heldere tekst! De maatregelen zijn hard, soms ook wat verwarrend. Scholen wel of niet open op 6 april, dus geen slot tot 1 juni, onzekerheid.
  Voor mij wel heel belangrijk, dat ik als thuiswerker blijf wandelen, alleen.
  Met schakers groet, De eenzame wandelende schaker.
  PS Schooljeugd begrijpt tegenwoordig heel veel!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *