Vanavond wordt het weer spannend voor alle kinderen, die nog in Sinterklaas geloven. Heeft hij het felbegeerde cadeautje, dat je met koeienletters bovenaan je verlanglijstje hebt gezet uit Spanje meegenomen? Of is er iets misgegaan, na alle perikelen die op het Sinterklaasjournaal zo breed werden uitgemeten?

Door Anneke van Dok

Ik denk terug aan de tijd dat ik zelf nog gelovig was. We vierden 5 december bij opa en oma en de cadeaus werden in een teil meegedragen van de Willem Brinkmanstraat naar de Schubertstraat. Toch wist ik zeker, dat ze door Sint en Piet waren bezorgd.

Ik vind het ontroerend en toch een beetje gênant om te zien, hoe onze jongste kleindochter nog steeds in onze smoezen en verzinsels tuint. Zelfs de pikante gedichten, die ze al goed kan lezen en begrijpen, maken haar niet aan het twijfelen

Haar zusje is al ingewijd in de rite van het grote bedrog. Ze speelt het spel voorbeeldig mee en ze heeft zich niet eenmaal versproken.

Wat dat betreft is een achtjarige heel wat discreter dan de meeste politici, die geheimpjes laten uitlekken. Liefst anoniem, om buiten schot te blijven, wanneer er gedonder van komt.

Toch is het Sinterklaasspel ook voor haar een spannende belevenis. Voor veel kinderen blijft de opluchting na afloop van pakjesavond uit, omdat de zakken van de goede Sint leeg zijn voor arme gezinnen.

Alle initiatieven om ieder kind een blijde verrassing te geven, zijn daarom welkom. Niet alleen op vijf december, en niet alleen in Nederland, maar liefst overal ter wereld. Voorlopig ziet de wereldkaart er voor heel veel kinderen niet rooskleurig uit. 

Ik hoop dat de speelgoedbanken het hele jaar openblijven, en dat alle verweesde poppen, een nieuwe poppenmoeder krijgen. En kinderfietsen hun weg vinden, naar scholiertjes die mijlen moeten lopen voor hun onderwijs. 

Wie geen speelgoed meer over heeft, kan ook een bijdrage geven aan een van de organisaties die het leed of de armoede van kinderen verzachten. We eten er geen chocoladeletter minder om.

Door Anneke van Dok. Foto (Piet Tjeertes, 1951): Sinterklaasavond bij het gezin van de agent Piet Tjeertes in Zaandam: “Op de foto staan v.l.n.r. Ineke Tjeertes, Paul Tjeertes (de latere inspecteur van gemeentepolitie Zaanstad), Sinterklaas (agent Jaap Brinkhuis), Zwarte Piet (agent Paul Zijlstra) met Frank Tjeertes (de latere administrateur van gemeentepolitie Zaanstad), Peter Tjeertes en Gré Tjeertes. Sinterklaas heeft een rood gekaft boek op schoot. Pas in 1989 ontdekte men wat er werkelijk in het grote boek van Sinterklaas stond geschreven: het bleek om het ontbrekende deel met de dag- en nachtrapporten van de politie uit de Tweede Wereldoorlog te gaan. Dit deel miste men eerder al bij de overdracht van archiefstukken. Bij de verhuizing naar het nieuwe hoofdbureau van Politie Zaanstad in Zaandijk (1989) ontdekte Frank Tjeertes bij het inpakken van de Sinterklaasspullen van het politiebureau dat het ‘rode boek van Sinterklaas’ het lang vermiste deel met dag- en nachtrapporten was.” (Gemeentearchief Zaanstad)