Anneke van Dok: Linke soep..

Geef kinderen een bal en ze verbeelden zich beroemde voetballers te zijn, geef ze een houten stok en ze wanen zich ridders te zwaard. Geef ze een speelgoedgeweer en ze worden in hun fantasie gangsters. En dat in een tijd dat er dagelijks bericht wordt over steek- en schietpartijen. Niet alleen door tieners op Amerikaanse scholen, maar ook bij jou om de hoek.

Door Anneke van Dok

Waarom geven we kinderen van elf jaar een Gel Blaster die volgens een advertentie wel veertig euro kan kosten, los van de accessoires. Het is begrijpelijk dat omstanders die niet bekend zijn met blasters, maar wel over straatgeweld hebben gelezen, de politie bellen. Gelukkig wordt zo’n melding niet licht opgenomen, of met een ‘we gaan wel even kijken,’ afgedaan. Als je de Gel Blaster van dichtbij ziet, herken je het meteen als speelgoed, maar in een ‘gevecht’ op afstand heeft het voor een leek veel weg van een schietwerktuig.

Het is nog veel gevaarlijker om kinderen met zwarte plastic pistolen of mitrailleurs de straat op te laten gaan. Als het voor een echt wapen wordt aangezien, zal er hard worden ingegrepen. Niet alleen door de politie, maar ook door omstanders die de moed hebben om een schieter te ontwapenen. En dat gebeurt ook niet zachtzinnig.

Waarom geven we kinderen speelgoed cadeau, dat zo’n risico met zich meebrengt en waardoor een jochie van elf jaar met politieoptreden kan worden geconfronteerd. Europese regels ten spijt: messen, speelgoedwapens en blasters horen niet in de openbaarheid, punt uit. 

Door Anneke van Dok.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Ik ben het helemaal met je eens en ik denk de meeste kinderen ook. Als leerkracht ben ik wel eens of meerdere keren zelfs met een petitie naar de kermis gegaan om te vragen geen nepwapens meer als prijs te geven. Nog niet zo lang geleden kwam datzelfde voorstel van onze burgemeester Hamming. Je moet dat wel proberen in stand te houden en steeds weer opnieuw aan de orde stellen.

  • Helma Winter

   Of alle kinderen het ermee eens vraag ik me af. Wat ik me ook afvraag waarom de kermis weer genoemd moet worden, al het geweld speelgoed is overal te koop schrijf je ook winkels aan internet bedrijven waaronder Ali expres overal is het te koop. Daarnaast zou ik zeggen computers en de rest afpakken want daar zien ze het allemaal op dus waar is het begin

   • We zijn inderdaad ook wel eens met een petitie of voor een gesprek naar Intertoys gegaan. Computers afpakken heeft volgens mij geen zin, praten over bepaalde spellen wel en wijzen op spellen die kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling uiteraard. Je kunt in plaats van afpakken beter in gesprek gaan.

    • Anneke van dok

     Tussen afpakken en het niet toestaan op de openbare weg zitten vele oplossingen

     • Dat is inderdaad een heel ander verhaal. Daar komt de veiligheid van anderen in het geding. Een verbod is dan de enige oplossing denk ik. Met sancties uiteraard.

    • Helma Winter

     Een geheel verbod zou niet gaan lukken omdat het speelgoed goedgekeurd is en een CE keurmerk heeft, oftewel een Europees keurmerk.
     En bij een verbod blijft weinig meer over voor de jongens om mee te spelen dan alleen autotootjes

     • Ria Gijssen

      Nou, er is nog genoeg op de speelgoed markt, de keuze is niet of een geweer of een autootje . ‘T is ook net waar je als ouder de grens stelt.

     • Helma Winter

      Nou Ria ik werk zelf op de kermis ik weet wat er te koop is bij de groothandels er is erg weinig te koop anders dan geweld speelgoed.
      Maar wat is er volgens jou meer dan?

 • Jaap Meeuwsen

  Het zou denk ik al helpen wanneer dit speelgoed minder de vorm van een echt wapen zou hebben.
  Ze hebben nu wel leuke kleurtjes maar de kleur zegt niet heel veel, dan spuiten ze hem gewoon zwart.
  Wij maakten ze vroeger gewoon van hout, leek niks op een echt wapen maar speelde evengoed net zo lekker.

 • Diederik Eijer

  Ik heb liever dat ze hun fantasie op jeugdige leeftijd lekker helemaal kunnen uitleven.
  Dat doen kinderen nu eenmaal.
  Als het allemaal verboden wordt dan wordt het alleen nog maar interessanter.
  En dan gaan ze het op veel oudere leeftijd doen. En dan, vrees ik, echt niet met een speelgoedpistooltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *