Anneke van Dok: Omgekeerd verkeerd…

Elke keer als ik een protestvlag zie hangen, denk ik terug aan wat het rood wit blauw betekende toen Nederland werd bevrijd. Mijn ouders vertelden daar op 4 mei altijd geëmotioneerd over. Na de stille tocht, wanneer we bij oma en oma op de Schubertstraat koffie dronken en napraatten over de ellende van de bezetting.

Door Anneke van Dok

Vóór de oorlog beschikten veel mensen niet over een vlag, dus werd er na de bevrijding heel wat creativiteit gevergd om er een samen te stellen.

Mijn moeder vertelde, dat ze de baan witte stof gauw had gevonden, daar werd een beddenlaken voor geofferd en rood dundoek was eveneens ruim voorradig in een sociaal-democratisch gezin. De helft daarvan werd geruild voor blauw, waar een buurvrouw ruimschoots over beschikte. 

Ik gun iedereen zijn protest, ook in het landelijke Westzaan, maar vlaggen op hun kop, doen me wat. 

Anderzijds: als ik van een fabrikant hoor, dat er veel omgekeerde vlaggen worden besteld, zie ik daar toch ook de humor weer van in.

Vooral zeer oude mensen hechten aan de eerbiediging van de Nederlandse vlag. Dat moest ik zelf als burgemeester ooit ervaren. Het was op Koninginnedag, toen ik net in mijn nieuwe gemeente benoemd was. Terwijl ik voor dag en dauw op mijn fiets langs de evenementen in wijken en dorpen karde, sprak de buurt er schande van dat er geen driekleur met wimpel aan de gevel van mijn woning wapperde. Dat kwam, doordat ik op mijn vorige standplaats een ambtswoning bewoonde 

Daar werd de vlag door de bode gehesen. In 1991 waren de winkels nog op feestdagen gesloten en ook op de vrijmarkt was geen enkele te vlag te koop. Pas aan het eind van de middag lukte het ons er een te bemachtigen en uit te steken. Geen beste beurt burgermoeder.

Mijn conclusie: Bedenk iets anders, want dit protest is als een vlag op een modderschuit.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Rens Kamminga

  Iedere ochtend om stipt 08:00 werd er bij het Korps Mariniers de vlag gehesen, en bij het ondergaan van de zon weer neergehaald (niet gestreken, dat doe je maar na het wassen). Het was altijd een plechtig moment waar je niet mee mocht spotten.
  Als je als Marinier werd aangewezen om de vlag te hijsen moest je dat als een eer beschouwen. De vlag op de grond laten vallen was een doodzonde en de vlag moest dan eigenlijk verbrand worden. Ik heb een keer bij deze ceremonie een schop tegen de vlag gegeven om te voorkomen dat ie op de grond zou vallen, een vette taakstraf was het gevolg. Ik denk dat er een heleboel mensen in Nederland zijn die respectvol met de Nederlandse driekleur omgaan. Het op zijn kop hangen hoort daar niet bij.
  Een protest laten horen is prima, maar gebruik dan de befaamde ‘boerenzakdoek’ (in welk een formaat dan ook) als zichtbaar middel. Maar blijf van de Nederlandse vlag af.

 • Anneke Woudt

  Ik vind die omgekeerde vlag prima! Het moet maar eens over zijn met dat vlaggejank van zieligerds! Dit vreedzame protest doet wel iets blijkbaar!

 • Bert Versteeg

  Een omgekeerde vlag betekende in de scheepvaart dat een schip in nood is, het duidt dus een noodsituatie aan.
  In de 19e eeuw kwam CQD en rond 1900 SOS, dit waren morse codes dat een schip in nood was.
  De omgekeerde vlag geeft dus een noodsituatie aan en de boeren zijn in nood.
  De zieligerds waar in reacties over wordt gesproken zitten vooral in Brussel en Den Haag!

  • Die omgekeerde vlag werd al voor de boerenprotesten gebruikt door mensen die zich niet wilden laten wilden vaccineren. Het wekt zodoende een beetje het idee op dat bij elk ongenoegen de vlag maar ondersteboven moet.
   Daarnaast, zijn de boeren echt wel in nood (maar dat is een andere discussie)?

   • Jaap Crok

    Het geeft blijk van onwetendheid misschien onverschilligheid om te twijfelen aan de noodsituatie waarin de boeren verkeren. Als je geinteresseerd bent ga dan eens in gesprek met een veehouder. De kans is groot dat je dan niet meer twijfelt aan hun bestaanszekerheid. En uiteindelijk zullen wij als burger er ook de wrange vruchten van plukken.

    • Ik denk dat het wat voorbarig is om uit te gaan van onbekendheid of onverschilligheid.
     Ik weet ook dat er boeren zijn die geraakt worden door de maatregelen, en de één harder dan de ander, maar te doen alsof _alle_ boeren in nood zijn is te ongenuanceerd.
     En, uiteindelijk, er zijn soms nare klussen die je toch moet uit voeren, ook al probeer je het zo lang mogelijk uit te stellen; in mijn beleving geldt dat deel ook voor de stikstof-reductie. Het was bekend dat er maatregelen zouden komen, maar niet iederen bereidde zich voor.

 • Cor Frederiks

  Wat een gezeur over een vlag. Hoe kan je je nu druk maken over een omgekeerde vlag die gebruikt wordt voor een terecht proces. Hoe gehersenspoeld moet je wel niet zijn zoals in dat malle korps mariniers verhaal.

  • Rens Kamminga

   Waarschijnlijk heeft u nooit het land gediend bij defensie. Als er echt stront aan de knikker is loopt u waarschijnlijk als eerste te roepen op hulp, en dan het liefst door het Korps Mariniers. Weet dat u dan te maken krijgt met echte kerels met het hart op de juiste plaats en de vlag op de juiste manier in top. Het verhaal van een schip in nood met een vlag onderste boven klopt, maar dit is uit ver vervlogen tijden en boeren varen nu eenmaal niet op een schip. Respecteer de Nederlandse driekleur. Als Max Verstappen zondag weet te winnen wappert de Nederlandsche vlag en zijn we er allemaal trots op, en dat mag.

 • Jaap Meeuwsen

  Een boerenzakdoek formaat vlag vind ik een prima idee, is dan ook voor iedereen duidelijk waar het over gaat.
  Aan de andere kant vind ik het nou ook weer niet zo erg, de vlag heeft zo langzamerhand toch niet zo heel veel meer te maken met onze verkregen vrijheid.
  Kun je het plaatsen van de vlag wanneer het hoogste punt van een gebouw bereikt is ook wel misbruik noemen.
  Of wat te denken van de vlag uit incl schooltas ?

 • R. Kreuger

  Op de lagere school viel het bij bespreking van een schilderij een aantal medeleerlingen op dat de driekleur bij een schip ondersteboven hing. Onze leraar vertelde dat het een noodsignaal was in de strijd.
  Ondersteboven vlag, heel toepasselijk.

 • Goed verhaal, Anneke. Wat een vlag waard is, moet je maar eens aan een Oekraïner vragen.

 • Nell Onrust

  Mooi om te lezen, Anneke. Ik heb er geen uitgesproken mening over daar ik niet in Nederland woon.
  Maar vooral het begin van het verhaal raakte mij. Vaak denk ik ook nog aan de verhalen van mijn ouders over de oorlog. Hun angst, hun boosheid en onmacht.
  Het blijkt maar weer uit de reacties in wat voor mooi land jullie leven. Een ieder mag zijn of haar mening schrijven.

 • l. Boonstra

  Het is natuurlijk heerlijk om Rechts(mariniers) en Rechts(boerenprotest) ruzie te zien maken over een dundoek. En heel gek is het geen misbruik omdat wij geen wet op vlagschennis hebben. Ook al verbrand je hem geen rechter die je veroordeeld voor het verbranden van de vlag maar misschien wel voor het in gevaar brengen van de veiligheid.

 • Bart Prins

  Het omgekeerd ophangen van de vlag is een breedgedragen uiting van onvrede over hoe het land geregeerd wordt.

  Dat het voor veel politici niet leuk is om daar constant aan herinnerd te worden snap ik ook wel. Maar vlaggen verbieden neemt de onvrede niet weg.

 • Karin Singeling

  De vlag die boeren en andere lieden gebruiken om hun onvrede te uiten is een Duitse vlag. Die van Sleeswijk-Holstein…
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Sleeswijk-Holstein#:~:text=De%20vlag%20van%20Sleeswijk%2DHolstein,de%20deelstaat%20in%20het%20midden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *