Anneke van Dok: Onzin

Ik kan het niet laten twee nieuwsberichten, die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, met elkaar in verband te brengen: Het Orkaanbericht over de ernst van de Corona-pandemie in de Zaanstreek en de reactie van Geert Wilders op een Amsterdamse ziekenhuisarts, die constateerde dat patiënten met een niet- Nederlandse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in de cijfers.

Wilders suggereerde, dat deze patíënten ten onrechte een ziekenhuisbed bezet houden, dat eigenlijk voorde oer-Hollandse Henk en Ingrid moest worden bestemd.

In het overzicht, dat bij het Orkaanbericht over Covid19 was afgedrukt, werd duidelijk dat Oostzaan veruit de meeste besmettingen telt, met Wormerland in het kielzog. Als ik Wilders’ redenering op dit gegeven loslaat, moeten Westzaners dus verontwaardigd en boos zijn, dat inwoners van Oostzaan en Wormerland ziekenhuisbedden in beslag gaan nemen, die eigenlijk gereserveerd zouden moeten worden voor hun hart- of knieoperatie.

Ik denk dat het nog waanzinniger wordt, wanneer blijkt dat er in Oostzaan meer mensen met bruine ogen en in Wormerland meer mensen met zwart haar wonen dan in de rest van de Zaanstreek. Geen weldenkend mens zou het in zijn hoofd halen om op die manier slachtoffers (van een gevaarlijke ziekte als Corona) tot daders te bestempelen. Hopelijk laat mijn vergelijking zien, hoe bizar de redenering is en hoe polariserend de uitwerking. In tijden van nood moeten solidariteit en mededogen worden aangemoedigd en dienen uitspraken die verdeeldheid zaaien, scherp te worden veroordeeld.

Anneke van Dok

De foto boven komt uit het gemeentearchief van Zaanstad.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Wilders is een rattenvanger die mensen uitsluit, in dit geval om hun afkomst. Hij heeft beroemde voorgangers, bijvoorbeeld eentje die nogal wat levensruimte voor zijn eigen soort wilde veroveren. Zijn land hield uiteindelijk veel minder ruimte over. Zelf eindigde hij miserabel, net als velen van zijn ratten.
  Toen ze de communisten weghaalden, zei ik niets, want ik ben geen communist.
  Toen ze de joden weghaalden, zei ik niets, want ik ben geen jood.
  Toen ze de homo’s weghaalden, zei ik niets, want ik ben geen homo.
  Toen ze mij weghaalden, was er niemand meer, om nog wat te zeggen.

  Bovendien speelt Wilders met vuur: uiteindelijk behoort hij zelf net zo goed tot een aantal minderheden, want hij is Limburger (dat behoort pas 170 aan de Nederlanden toe, daarvoor aan het Duitse Rijk), halfbloed Indonesiër (die zijn hier pas ruim 70 jaar, nadat ze in Indonesië zelf als verraders werden gezien), heeft een Oost-Europese(!) vrouw en laten we maar over dat waterstofperoxide zwijgen. Een psycholoog zou zeggen, dat we hier met iemand te doen hebben, die zichzelf duidelijk overschreeuwt, om de aandacht van zichzelf af te leiden.

 • Bas Sommeijer

  ik ben benieuwd, misschien zijn er meer allochtonen op de IC. Ik vind dat je dat wel moet kunnen zeggen. Dat betekent niet dat je ze moet uitsluiten of bevooroordelen.

  Maar waarom komt dat? Omdat ze misschien
  met meer familie (mensen) in een huis wonen,
  in slechte (geventileerde) huizen wonen,
  vaker met OV reizen,
  meer beroepen hebben waar je niet thuis kan werken?
  Dat moet uitgezocht worden zodat we de besmetting beter kunnen bestrijden. Of je nou alloctoon bent of niet.

 • Marcel van Kampenhout

  Ja, precies. Dàt zijn gewoon feiten, die een arts met bezorgdheid noemde. Ik mis nog het argument van minder geletterdheid en van hun mindere bereikbaarheid voor de informatie.
  Waar ik tegen ageer is dat Wilders ermee aan de haal gaat en die beroepsmatig uitgesproken zorg compleet politiseert . Natuurlijk naar zijn straatje toe, terwijl Henk en Ingrid afgelopen zomer in Spanje na een paar glaasjes sangria de afstandsregel misschien ook niet helemaal meer in acht genomen hebben, toen ze stonden te hossen.

 • Anne Bijlstra

  Ik ben woedend. Hoe lang moeten we deze uitspraken van Wilders nog tolereren. We zijn allemaal Nederlanders. Er zijn geen migranten-Nederlanders en echte Nederlanders. In de jaren 30 werden Joodse Duitsers plotseling geen Duitsers meer, maar Joden die de schuld kregen van de economische malaise etc. Wilders wijst nu migranten aan als schuldigen van het coronavirisverspreiding. Hoe lang tolereren we dit nog, wanneer gaan we met z’n allen de straat op om tegen deze volksvertegenwoordiger te protesteren, iemand die artikel 1 van onze grondwet bespottelijk maakt!

 • Sam Huisman

  Wilders is een droeve draak die af en toe weer wat aandacht moet trekken zodat mensen in de aanloop naar de verkiezingen niet vergeten dat hij er is. Boreale Barry steelt soms de aandacht met opmerkingen die kort door de bocht zijn, dus moet hij ook mee door af en toe iets vreselijks te zeggen.

  Waar zijn de verbinders, de mensen die constructief iets toevoegen? Kortom : Wilders, wie was dat ook alweer?

 • Anne Bijlstra

  Het is duidelijk dat Wilders in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar op ramkoers is. Hij wil de grootste partij worden. Hij maakt bewust gebruik van de coronacrisis. Het aantal racistische of anderszins discriminerende scheldpartijen, bekladdingen, bedreigingen en intimidatie is in de eerste helft van 2020 in Zaanstad opgelopen tot 70.000. In de meeste gevallen had dit als doel mensen met een migratieachtergrond te laten verhuizen. Uit gebeurtenissen in de geschiedenis en ook vrij recent blijkt dat een mengsel van racisme, nationalisme en vaderlandsliefde (patriottisme) in tijden van crisis kan leiden tot een chauvinistisch superioriteitsdenken. Denk aan de Hutu’s en de Tutsi’s in Ruanda, de Jodenvervolging. Dit denken zag je ook bij akties van de blokkeerfriezen.

 • Adriaan Bosboom

  Weert Wilders!!

 • Ach, ik begrijp het nu, mevrouw van Dok is van de PvdA, natuurlijk!

 • W. Schaap

  Mooi artikel Anneke.
  Helaas kiezen veel mensen op zo’n verbitterd mens.
  Mijn hoop is dat mensen gaan inzien dat stemmen op Don Quigots als Wilders, Baudet etc. niets bijdraagt aan een vreedzame samenleving.

  Wim Schaap

 • gerrit blok

  anne bijlstra door mensen zo als jij moet geert wilders al jaren beveiligd worden jij zet mensen aan tot haat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *