Ik geniet van de Anno Domini-serie in De Orkaan, omdat ik zelf graag door de Zaanstreek fiets. Soms begeleid door vrienden, die lyrisch worden van een tripje Wormer-Oostzaan. Wie tijd en zin heeft in een langer verblijf, verras ik met B&B’s, in een voormalig kerkje of in een echt Zaans huisje.

Door Anneke van Dok

Dat er voorbij de Schans nog veel moois valt te beleven, weet zelfs een geboren en getogen Noord- Hollander vaak niet. En dat je op korte afstand van Amsterdam door het Twiske kan fietsen, is bij sommige hoofdstedelingen ook niet bekend.

Ik vind de Anno Domini fietstochtjes ook erg nostalgisch, omdat de foto’s steeds corresponderen met wat ik al opruimend, inpakkend en verhuizend tegenkom. Zoals met de hand geschreven brieven, zonder doorhaling of spelfout, van mensen die al lang zijn overleden, getypte notulen van vergaderingen, jubileumboekjes met olijke liedteksten en een klein album dat ik ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk van mijn ouders in 1985 samenstelde. Ze woonden toen op het Kloosterven, maar het feest werd gevierd in Sporthuis Centrumhuisjes.

Het boekje hoorde bij een ganzenbordspel, met veertig haltes op diverse plaatsen in de Zaanstreek, waar mijn ouders iets grappigs of onvergetelijks beleefden. Zo was het pandje van kapper IJff aan de Zuiddijk een plek, waar degene die erop kwam, in versvorm de opdracht kreeg vier passen terug te doen.

Aangezien het euvel al 66 jaar is verjaard, durf ik zowel het vers als de tekening met u te delen.

Met z’n drieën alleen naar kapper IJff
Daar was de ‘zuurstok’ van de pui genomen
Door een ijverig schildersbedrijf
Zo zijn we bij een andere kapperszaak terechtgekomen

Nadat we met keurig geknipte haren
Geduldig wachtten op mama met de poen
Maakte de kapper wat bezwaren
Want hij had die dag nog meer te doen.

Toen de leesmap was uitgelezen
Begon de kapper te vrezen,
Dat hij van doen had met drie wezen.
En mama, in alle in staten,
wist na twee uur pas waar we zaten.