Annke van Dok: De zin van het leven

Ik heb eindelijk tijd om me te verdiepen in het boek De zin van het leven van Fokke Obbema, waarin denkers en doeners filosoferen over de essentie van ons bestaan. Dat boek komt erg van pas nu mijn agenda louter lege pagina’s telt.

De tuin heeft voorlopig geen hark of snoeimes meer nodig, alle uitgestelde klusjes zijn uitgevoerd en ik weet echt niet meer wat ik de hele dag moet doen.

Door Anneke van Dok

Ik vraag me niet zo zeer af, wat er zinloos is aan een lege agenda, maar ik probeer me vooral te herinneren welke agendapunten en evenementen twee weken geleden zinvol waren.

Het winkelen schrap ik als eerste, want mijn kast hangt vol en mijn boekenrek puilt uit. Een etentje in een favoriet restaurant? Dat is wel zinnelijk en zinnenstrelend, maar niet echt zinvol. Dat de kapper voorlopig uit mijn boekje moet worden geschrapt, is van esthetisch en niet van ethisch belang. De balletvoorstelling op zondagmiddag dan? De in mijn agenda genoteerde uitvoering van 12 april gaat niet door. Dat is jammer, maar ik word er niet uitzinnig van.

En ook de geannuleerde vakantie naar Cyprus ontneemt me niet de zin in het leven. Blijft over: de contacten met vrienden, de wandelclub op maandagochtend (met gebabbel en een lange koffiepauzes), de koorrepetities, de yoga en de ontmoeting met mijn kleinkinderen. Die vormen de zin van mijn bestaan, evenals mijn schrijfwerk voor de lezers van De Orkaan en de liefhebbers van mijn romans. Het is evenwel zeer de vraag of zij mijn zinnen onmisbaar achten.

Nu ik dit alles heb overwogen, rest mij slechts één conclusie: Het is zinvol om wat zorgvuldiger om te springen met de tijd die ons is gegeven. Menselijk contact en juist die zaken waaraan we vroeger minder prioriteit gaven, blijken de essentie van het bestaan te zijn, wanneer alle voorzieningen een tijdje moeten sluiten. Ik betreur het wel dat veel mensen de zin van hun bestaan verliezen door die noodzakelijke sluiting van hun bedrijf. Bovendien ziet de wereld er zonder musea, theaters, kroegen, kappers, restaurants en boetieks ongezellig en saai uit.

Foto: deel van het omslag van De Zin van het Leven.

lees meer van Anneke van Dok 1

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *