Anti-fiets-hekken op Dam

De strijd tegen de fietsers op de Dam is een nieuwe fase ingegaan.

Horeca-ondernemers en Stadshart Zaandam hebben hekken geplaatst om fietsers en bromfietsers te dwingen af te stappen,

Op 24 juli ging het fiets- en bromverbod in. Zaanstad heeft verzuimd de nieuwe maatregel 6 weken van tevoren aan te kondigen zoals verplicht is bij verkeersmaatregelen. Bezwaren kunnen daarom niet op tijd behandeld worden. Volgens de gemeente waren er redenen van ‘dringende aard‘ om daarvan af te zien.

Of de regel daarmee wettelijk in orde is, is de vraag.
De naam van Zaanstad komt ook niet voor op de borden. Wel die van Stadshart Zaandam en zes cafés: Swart, Heroes, Aan Tafel, De Juffer, de Clown en het nieuwe Teasers.

De ondernemers hebben een nieuw verkeersbord laten ontwerpen: een wandelende fietser. Dat bord heeft geen enkele wettelijke status.

Hulpdiensten moeten bij calamiteiten de hekken opzij zetten. Wandelaars passeren elkaar op minder dan anderhalve meter dankzij deze ingreep.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • raymond jongewaard

  Wandelaars kunnen makkelijk op 1,5 meter passeren wat een negatieve bericht geving weer

 • p.hoogkamer

  daar kan ik gewoon tussen door fietsen. ik laat me door een paar biertappers de les niet lezen . kom nou toch . het publiek van deze kroegen komt toch pas na 2300 een borreltje doen. let op dit is een aanzet om ook na coronatijden het hele gebied aftesluiten voor alles met wielen.

 • Mischa Bosveld

  Zo’n hek is toch zo opzij gezet?
  Overigens naar mijn mening typisch weer een geval van fietsertje pesten.

 • Thedor Pragt

  U stremt of zet geheel of gedeeltelijk de openbare weg af mag dat? In het bericht in de staatscourant van 16 juli, waarin het gebied als voetgangersgebied wordt aangewezen, is te lezen: “de route onderdeel is van een calamiteitenroute waardoor een wegbreedte obstakelvrij beschikbaar moet blijven van 3,55 meter;” Je zou dus zeggen van niet, toch maar even checken bij de brandweer.

 • Rob Wolvers

  Het hek is van de Dam als horeca-ondernemers, wars van regelgeving, hun eigen vrijstaat kunnen inrichten.

  Volgende stap uitsmijters naast de hekken om de zelfbedachte regels kracht bij te zetten?

  • Thedor Pragt

   De Gemeente laat weten dat de ondernemers afspraken met handhaving hier over hebben gemaakt. Aldus Afdeling Stadsbeheer en Onderhoud: “Wanneer dit als calamiteitenroute wordt gebruikt zijn de hekken bij aankomst hulpvoertuigen al weg gehaald. Dit afspraak met ondernemers en handhavers hier.”
   Verder haasten ze zich om te melden dat: “Afdeling Stadsbeheer en Onderhoud staat hier verder buiten”.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *