Vanmorgen plaatsten wij een filmpje van hoog niveau van een Zaans hoogtepunt met de vraag waar het was. Binnen twee minuten kwam het goede antwoord van import-Zaankanter Sjoerd Druiven: 

‘Brandaris’

Weer te makkelijk dus? Nee, want gelukkig waren er ook mensen die via Twitter en Facebook gokten op de Noordwachter, de Perim, de Pharus, en zelfs de Oost-Dorsch kwam voorbij (maar die hadden we al eens gehad).

Leer hier meer over het hoogtepunt (En… als je toch op ons Youtube-kanaal bent, abonneer je! Dan krijg je alle Orkaanvideo’s vers!):

Ook deze week wist Orkaan-lezer Bert Versteeg (we beginnen stiekem al een beetje op hem te rekenen) feitjes toe te voegen:

Ook bij deze flat heb ik weer wat aanvullende informatie, zo is de Brandaris gebouwd in 1969 /70 door de ERA dat een onderdeel is van het Rotterdamse bouwbdrijf Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren.
Net als de andere 4 ERA flats is de Brandaris vernoemd naar een vuurtoren.
De vuurtoren staat op Terschelling en is op haar beurt vernoemd naar de in 1323 gebouwde Brandariuskerk waarvan de toren tevens diende als baken voor de scheepvaart.
De huidige vuurtoren is gebouwd in 1594 en is in 1837 verbouwd.