Augustus 2023: niet koud, wel nat

Augustus was een ‘normale’ zomermaand met weinig uitschieters qua temperatuur, wel was het aanzienlijk natter dan normaal.

Door Hessel Kraaij*

Net als juli blijft naar ons gevoel ook augustus maar een matige zomermaand. Toch viel het allemaal wel mee. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,0 graden, wat overeenkomt met het langjarig gemiddelde. Op 22 dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden tegen normaal 23 dagen. Het aantal echt zomerse dagen met een temperatuur van meer dan 25 graden bedroeg zeven en ook dat is het normale gemiddelde aantal.

Wel waren er in de afgelopen jaren gemiddeld twee tropische dagen met een temperatuur boven de 30 graden, terwijl die nu niet voorkwamen. Dankzij de record warme juni-maand noteerde de zomer in zijn geheel 166 punten tegen een normaal gemiddelde van 154 punten.

Regen

Regen hadden we in augustus wel bovengemiddeld met totaal 154 mm tegen normaal 107 mm. Dit werd vooral veroorzaakt door het noodweer op 6 augustus toen er een neerslagsom van 64,5 mm werd afgetapt. Totaal telde de maand vijf dagen met meer dan 10 mm, maar waren er ook 14 dagen die geheel droog verliepen.

De zon liet ons deze maand wel in de steek met totaal 222 zonuren. Augustus is daarmee een uiterst wispelturige maand gebleken. In 2021 met 196 uur record somber, in 2022 met 313 uur record zonnig en nu in 2023 met 222 uur weer aan de sombere kant en zeker in schril contrast met juni 2023 met 375 zonuren.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Augustus was dus ‘gemiddeld’.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.


Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari, maart en april waren extreem nat, mei en juni juist droog, maar juli en augustus weer relatief nat.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven is van Henk Elzenga: de lucht in augustus boven de Zaan vanuit Oostknollendam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *