De afgelopen maand zal in onze herinnering een uiterst sombere maand met heel veel regen zijn, maar des te opvallender is het dan de gemiddelde temperatuur niet eerder zo hoog is uitgekomen. Daarmee is februari de zesde maand met een bovengemiddelde temperatuur.

Door Hessel Kraaij*

Om maar met de somberheid te beginnen. Februari begon met een vrijwel onbewolkte dag, maar daarna hebben we de zon maar bitter weinig gezien. Het aantal zonuren in de Zaanstreek kwam deze maand uit op 51,5 uur en daarmee scoorde februari 2024 de derde plaats in de reeks van sombere maanden van de afgelopen 18 jaar. Drie jaar geleden was het ook zo somber met toen 51,4 uur zon en de meest sombere maand blijft 2009 met toen maar 37,5 uur zonneschijn. Het normale gemiddelde voor februari is 92 uur.

Februari werd ook maand met veel regendagen. Op 7 dagen viel er meer dan 10 mm met als topper 18 februari met 28,2 mm regen. Op 8 dagen bleef het droog, maar de totale maandsom bedroeg toch 150,3 mm neerslag. Daarmee komt 2024 op de tweede plaats met natste februarimaand. Alleen in 2020 was het nog natter, toen kwam er 170,6 mm water naar beneden. Het normale gemiddelde voor februari bedraagt voor de Zaanstreek 62,4 mm.

Record warm

Minste zonuren op de derde plaats, totale neerslagsom op de tweede plaats, maar dan de temperatuur. Nog nooit was het in februari zo warm. De gemiddeld temperatuur op het weerstation Zaandam-Peldersveld bedroeg 8,1 graden en dat is maar liefst 4 graden warmer dan in de afgelopen 18 jaar. Opvallend is de grote stijging van de temperatuur in de afgelopen 5 jaar. Het gemiddelde over de afgelopen 18 jaar bedroeg 4,1 graden, maar kijken we naar de afgelopen 5 jaar dan bedraagt dat gemiddelde al 6,6 graden.

De top 3 van warmste februari-maanden is nu 2024 met 8,1 graden, 2020 met 7.3 graden en 2022 met 7,0 graden tegen een langjarig gemiddelde van 4,1 graden.

Februari telde 15 dagen met een maximum temperatuur in de dubbele cijfers, waarvan op 15 februari zelfs de lenteachtige temperatuur van 15,7 graden wed gemeten.

Februari was toonaangevend voor de meteorologische winter: Somber, nat en warm. Volgens het KNMI was het de natste winter sinds het begin van de metingen. Gemiddeld viel er over het hele land 329 mm neerslag, vergeleken met de normale 219 mm. In de Zaanstreek viel maar liefst 400 mm. Alleen op het KNMI station Deelen was het met circa 410 millimeter nog natter.

Warm

De gemiddelde temperatuur over de drie wintermaanden bedroeg 6,6 graden, ruim 2 graden boven het langjarig gemiddelde. En de zon liet zich met totaal 176 uur zien. Normaal is dat voor de wintermaanden zo’n 218 uur.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken. De meetgegevens zijn van Weerstation Kraaijenest Zaandam-Peldersveld en zonuren Weerhaas Zaandam-Centrum.


Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven van Leo/Loki de Boer uit Oostzaan: Oostzanerveld op 12 februari.