Nog nooit was mei zo nat, maar de afgelopen maand mei heeft naast het al veel beschreven neerslagrecord ook bevestigd dat er steeds meer sprake is van opwarming met een hoge gemiddelde maandtemperatuur.

Door Hessel Kraaij

De gemiddelde etmaaltemperatuur op het weerstation Zaandam-Peldersveld was 16,0 graden. Alleen in 2018 kwam de temperatuur nog met 0,4 graden hierover heen. Mei 2018 blijft daarmee de warmste mei-maand ooit, maar dit jaar scoren we een duidelijke tweede plaats.

Op 19 dagen kwam de maximum temperatuur boven de 20 °C uit (22 keer in 2018) en op 5 dagen boven de zomerse temperatuur van 25 °C (in 2018 maar liefst 16 keer).

Dat we gevoelsmatig het toch niet als een warme mei-maand hebben beleefd wordt vooral veroorzaakt door de hoge nachttemperatuur. Op 25 dagen bleef het minimum in de dubbele cijfers. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg 12,0 °C tegen het vorig record in 2018 met 11,6 °C.

Het negatieve gevoel over mei wordt ook veroorzaakt door het sombere karakter. We kregen 248 uur zonneschijn tegen normaal 285 uur. Alleen 2021 was nog somberder met 214 zonuren.

En dan de zondvloed. Veel is er al over geschreven. We kregen een ongekende hoeveelheid neerslag te verwerken. Maar verderop in Europa is het nog veel erger, dus laten we niet klagen. Op maar liefst 9 dagen viel er meer dan 10 mm regen, hetgeen een maandsom neerslag van 170,4 mm opleverde. Daarmee behoorde de Zaanstreek opnieuw tot een regenrijk gebied. Landelijk gezien viel er gemiddeld 123 mm. En dat tegen een normaal gemiddelde van 53,5 mm.


Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Boven de temperatuur van de afgelopen 12 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Mei was dus behoorlijk warmer dan gemiddeld de afgelopen jaren.

Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Mei was dus extreem nat.

Data: Hessel Kraaij / grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto boven: Storm in Oostzaan op 21 mei 2024 (Merel Kan)