Het koudegetal voor deze winter staat nu op 5,2 punten en stelt dus nog weinig voor. In januari kregen we negen vorstdagen, waarvan op één dag de maximumtemperatuur ook onder het nulpunt bleef. Maar tot strenge vorst kwam het niet. Op 11 januari daalde het kwik tot -5,1 °C en daarmee was het dan ook wel gedaan. Over de hele maand genomen kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,6 °C tegen een gemiddelde van 3,9 °C over de laatste 20 jaar. Opvallend is dat het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar nog hoger uitkomt 5,3 °C.

Door Hessel Kraaij*

Hoewel in het oosten en zuiden van het land sprake was van aanzienlijke sneeuwval kwam sneeuw in de Zaanstreek nauwelijks voor. Met zo’n 2 cm sneeuw hadden wij ons portie wel gehad. Regen viel er daarentegen meer dan normaal. De maandsom kwam hier uit op 99,1 mm tegen normaal 80 mm.

Wat vooral opviel deze maand waren maar liefst 3 zware stormen die het weerbeeld bepaalde. In de nacht van 2 op 3 januari trok storm Henk over onze streek. Wijk aan Zee registreerde een maximale windstoot van 113 km/uur, Oostzaan 74 km/uur.

Op 22 januari trok de stormdepressie Isha over met in Oostzaan 78 km/uur. En net toen we dachten dat we daar de januari-stormen wel voorbij waren trok op 24 januari voor de derde keer een zware storm, die de naam Jocelyn kreeg, over het land. De zwaarste windstoot werd met 99 km/uur in Beerta (Groningen) gemeten, maar voor Oostzaan werd dit toch de zwaarste storm met een uitschieter van 90 km/uur.

Januari met relatief veel regen (maar minder dan in okt-dec 2023)

Warm

Naast al deze narigheid was er een positief puntje te melden. Gemiddeld over het land scheen de zon 86 uur tegen 68 normaal. Daarmee is de maand wat betreft zonneschijn in de top-10 gekomen van zonnigste januarimaanden ooit.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken. De meetgegevens zijn van Weerstation Kraaijenest Zaandam-Peldersveld en zonuren Weerhaas Zaandam-Centrum.


Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. De foto’s helemaal boven is Leendert Baltus uit Wormerveer (Guisveld), onder: de sneeuw werd vastgelegd door Leo/Loki de Boer uit Oostzaan: Oostzanerveld.