Geef vrijkomende verzorgingshuizen een wijkfunctie: een buurtwoonhuis als een plek voor ontmoeting en wonen. Maak er een woonplek van voor starters, ouderen en anderen die lichte zorg nodig hebben. Met winkels en een restaurant.

Dat was de suggestie van Ferdinand Vreugdehil van Architectuurcentrum Babel die donderdagavond de publicatie Zorgen voor vandaag en morgen, over zorg en ouder worden, aan de gemeente Zaanstad aanbood:

“In plaats van dat het verzorgingshuis de buurt intrekt, trekt de buurt het huis in. Het buurtwoonhuis wordt een nieuw steunpunt in een gebouw dat zo een andere bestemming krijgt, in plaats van gesloopt.”

Ruud Pauw die het Zaanse Beraad voorzat, noemde het buurtwoonhuis een verassend element in de Babel-publicatie. “De raad zit midden in het proces van sluiting van bejaardenhuizen. Babel komt met een verassende visie op een buurttrefpunt. Dat helpt.”

Amandelbloesem
Actueel zijn huizen als de Wormerveerse Amandelbloesem, dat 1 juli sluit, en de Durghorst in Krommenie dat een woonfunctie krijgt. Door wetswijziging vindt een concentratie plaats van zorgplekken. Het beleid van langer thuis wonen leidt tot sluiting van ’overbodige’ huizen met alleen een woonfunctie.

Pauw riep op maandag 20 april naar De Fabriek te komen, waar Babel en platform AandeZaan oud en jong vragen wat gezond oud wonen aan de Zaan voor hen betekent. Deze avond komen de toekomstige gebruikers aan het woord. Dat moet uiteindelijk leiden tot concrete suggesties om de woonomgeving aan te passen aan en geschikt te maken voor de vergrijzing.

jeroenolthofVergrijzing
Terwijl de vergrijzing en langer thuis wonen vooral over zorg gaat, maakte Babel een publicatie over haar zoektocht naar combinaties van wonen, zorg en de stad. Babel constateerde dat aanpassen van woningen, straten, wijken en voorzieningen nog niet in beeld is. Terwijl de operatie te vergelijken is met stadsvernieuwing die in de jaren zeventig verkrotte liet slopen en de woonomgeving en groen meer aandacht kregen.

Zaandamse voorbeelden zijn de Russische Buurt en het Vissershop. Wethouder Zorg en Wonen Jeroen Olthof (rechts) sprak zelfs van ‘de wijk van de toekomst’. En riep op dit traject de komende jaren met elkaar aan te gaan.

Aanmelding voor 20 april Babel AandeZaan kan hier.

Foto links boven: wethouder Zorg en wonen Jeroen Olthof, Ferdinand Vreugdehil van Babel en Ruud Pauw.

(bijdrage van Hans Bosma)