Badpakken uit het vet! Waar gaan we zwemmen? 

Of ons lijf bikini-klaar is laten we even in het midden, maar wat hebben we zin in een koele duik onder een warm zonnetje! Het zwemseizoen is op 1 mei 2023 begonnen en loopt tot 1 oktober. Binnen deze periode van vijf maanden laat de Provincie de officieel aangewezen zwemlocaties controleren op veiligheid en hygiëne. 

In de Zaanstreek zijn er verschillende plekken waar je veilig kunt zwemmen (op de kaart met groen aangegeven). Het Jagersveld en Het Twiske hebben beide verschillende recreatiestrandjes waar veilig en verantwoord gezwommen kan worden. De gemeente controleert deze plekken regelmatig op schadelijke bacteriën zoals blauwalg.

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Vooral aan het begin van het seizoen wanneer het water nog erg koud is kun je verkrampt en onderkoeld raken. Het is goed om op te letten en de kwaliteitsstatus van het water te controleren op De Orkaan Zwemkaart of www.zwemwater.nl , of op het blauwe informatiebord bij de stranden.

Onofficiële zwemlocaties

Veel mensen zwemmen ook op onofficiële zwemlocaties zoals de Zaan, de Gouw, de Nauernasche Vaart of een andere sloot of plas in de buurt. De gemeente keurt dit sterk af omdat het water niet gecontroleerd wordt en er vaak sprake is van scheepvaartverkeer. Het is zelfs mogelijk om een boete van €140 te krijgen als je toch zwemt op een verboden plek. De trappetjes die op deze plekken hangen zijn dan ook niet geplaatst om het water in te springen, maar juist om gemakkelijk uit het water te komen als iemand erin valt. 

Buiten zwemmen met toezicht 

In de Zaanstreek zijn er ook twee zwembaden met een buitenbad waar je in de buitenlucht kunt zwemmen, namelijk het Zwet en de Crommenije (op de kaart met paars aangegeven). Hier kun je heel de zomer van 27 april tot 1 september zwemmen in een van de buitenbaden en genieten van de glijbanen en de duikplank. In de Zaangolf kan je ook naar buiten zwemmen (klein buitenbadje).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Louis Dirksen

  Geliefde zwemplekken uit de jaren vijftig:

  Kalkovens aan het Barndergat
  Vissershop
  Zaan, Noordzeekanaal
  Westplas Oostzaan

  Puur jeugdsentiment op plekken van toen waar de meters van nu al op 50 meter van de oever zouden uitslaan in de rode sector.

  Er veranderde veel ten goede de afgelopen 60 jaar maar de kalkovens komen nooit weerom…..

  .
  .

  • Bert Versteeg

   Louis, de kalkovens stonden toch aan de Zuiddijk, iets ten noorden van de begraafplaats?

   • Louis Dirksen

    Klopt, maar natuurlijk wel ten Zuiden van de begraaafplaats.

    Ik was 5 jaar toen we daar zwommen. De kalkovens staan nog op de foto die je van de Havenstraat becommentarieerde met dat Spaanse onderzeebootreddingsvaartuig er op. Maar ik meen dat in de jaren vijftig ze al weg waren.

    De dijk liep door tot aan de Vrede voorbij tot aan het Barndergat. Ik was even de weg kwijt na zo’n lange tijd.

    Naderhand (1956 ongeveer) is de dijk weggebaggerd omdat het gebied plaats moest maken voor de Achtersluispolder. Met de vrijkomende specie is de Vijfhoek nog opgespoten.
    Maar daar weet Martin Rep dan wel weer meer van….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *