Het mag natuurlijk niet: zwemmen in de Zaan. Maar toch gebeurt het.

De gemeente Zaanstad waarschuwt nadrukkelijk: “Het kan verleidelijk zijn om te zwemmen in rivieren en kanalen. Dit is echter zeer gevaarlijk vanwege de scheepvaart en als gevolg van de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul van rivieren en kanalen is dan ook verboden.” Ook in de Zaan voegt de gemeente daaraan toe.

Niet iedereen trekt zich daar met deze nazomerse hittegolf wat van aan. Bij het Zaaneiland, in Wormer, Wormerveer en in Zaandijk wordt er toch lekker gezwommen in de Zaan.

zaandijkerbad-nu

In Zaandijk gebeurt dat op de plek van de vroegere “Zaandijker Bad en Zwem Inrichting”. Het zwembad werd in 1876 gebouwd. Het zwembad was op de grens van Wormerveer en Zaandijk omdat zwemmen alleen was toegestaan buiten de bebouwde kom. Gemengd zwemmen was in de beginjaren uit den boze.

Tegenwoordig wordt er gewoon weer gemengd gezwommen in het Zaandijker bad, ook al sloot het bad in 1978.

zaandijkerbad-nu2

Jacob Huig, geassisteerd door zijn dochter Aagtje, was badmeester van 1883 tot 1904. In 1915 kwam een ijzeren duiktoren in het bad te staan. J. Spreeuw hanteerde de zwemhengel van 1917 tot 1962. De heer C. Pet stopte in oktober 1968 als badmeester, hij was toen 44 jaar werkzaam geweest in het bad (Gemeentearchief).

Hieronder het bad in 1914. (foto gemeentearchief)

zaandijkerbad-1914

Zwemmers in 1920 (foto gemeentearchief)

zaandijkerbad-1920

Veilig zwemmen in de Zaan, kan dat? Bij het Zaaneiland (waar vroeger ook een zwembad was) wordt in het deel gezwommen dat achter de brug ligt en dus ver van de vaargeul (zwemmers aan de andere kan worden door de politie weggestuurd). In Zaandijk is eigenlijk ook genoeg ruimte, maar een soort van afscheiding zou handig zijn. Geke van de Kamp zag deze oplossing in Berlijn: