Beeldbepalend ‘krot’ krijgt laagje erop

In februari 1913 vraagt de zoon van de weduwe C. Kater – Van den Eijkhoff namens zijn moeder toestemming om een ‘winkelhuis met bovenwoning’ te bouwen aan de Czarinastraat hoek Menschikoffstraat in Zaandam. In maart (zo snel ging dat destijds) wel het goedgekeurd.

Het pand was onder meer in gebruik als sigarenwinkel en uitzendbureau maar staat al jaren te verkrotten. Onlangs is wel een nieuwe fundering aangebracht. Dat moet ook wel want er komt een laagje bovenop, een “dakopbouw voor twee studio’s”.

Dat vinden we als we eerlijk zijn oerlelijk (waar is die ‘bescherming van beeldbepalende panden’ als je die nodig hebt), maar het krot was ook niet om aan te zien.

In 2014 publiceerden we ook al eens een vergelijking.

in 2017 werd het pand bezocht door politie en gemeente voor controle.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Tessa Berghouwer

  Dit ging ook snel ging want deze vergunning is van rechtswege verleend (gemeente heeft termijnen laten verlopen), weten jullie nog?

 • Aaf Aafjes

  Niet alleen afbreuk aan het aangezicht een verdieping erop. Natuurlijk met argument extra woonruimte. 2 studio’s oftewel gewoon 2 kamertjes voor extra inkomsten. Gebouw wordt zeker 3meter hoger en de zon is weer onzichtbaar geworden voor veel naaste buren. Zeker in de wintermaanden als de zon niet hoog komt. Juist ook de laagstaande zon in de winter is aangenaam en warm in de kamer. Hoeft de verwarming vaak niet eens aan.
  Let er maar eens op als panden verbouwd worden tot “appartementen” of “studio’s” er vrijwel altijd hoger gebouwd wordt dan wat er staat. Geldt ook voor terugbouwen eensgezinswoningen. Recht tegenover mij. Nu nog winterochtend zon, straks nieuwbouw 3mtr hoger,weg zon. Zal niet de enige inwoner van Zaanstad zijn die hier mee te maken heeft met woonmaffia waar het draait om zoveel mogelijk woo nhokjes tegen torenhoge huren aan te bieden aan mensen die noodgedwongen moeten huren daar sociale woningen aan andere doelgroepen worden toegewezen. De rest blijft noodgedwongen bij zijn ouders wonen. U kent ze ook wel, kinderen van achter in de twintig of ouder nog thuis bij papa en mama. Regering kijk toch een keer naar uw inwoners.

  • sas Ham

   Mijn Zoons worden dit jaar 30 en 28. Mijn dochter 20 jaar. Gelukkig hebben we allemaal een eigen kamer. Maar het is van God los dat dit allemaal maar kan.

 • Tessa Berghouwer

  Er is geen omzettingsvergunning of woningvormingsvergunning aangevraagd/verleend en dat kan ook niet. Kamerverhuur (verhuur van onzelfstandige woonruimte) is uitgesloten in de Russische Buurt en voor woningsplitsing komen de studio’s ook niet in aanmerking want daarvoor zijn ze te klein. Dus ik begrijp hier weer helemaal niks van.

 • Gertjan Laan

  De tekst in het artikel klopt niet helemaal: het pand heeft de laatste 15 jaar nooit leeg gestaan, de eerste verdieping is altijd bewoond geweest, ook op dit moment.
  De ontwikkelaar heeft aan de buren gevraagd of ze bezwaar hadden tegen een extra verdieping. Dat hadden ze niet.
  Wat betreft de zon: die staat in de winter te zuidelijk en te laag om van invloed te zijn bij de huidige hoogte, dus een extra verdieping maakt op dit punt niet uit.
  Er is een groot woningtekort in Nederland, de plannen voor voor de opbouw van dit pand zijn al vele jaren oud, dus ik ben blij dat er nu schot in zit.

  • Goede heldere uitleg t.o. al dat gemekker. alles moet kunnen behalve als het in hun eigen straat is.

   • Tessa Berghouwer

    Alles kan dus ook niet. Fijn dat buren geen bezwaar hebben tegen die extra verdieping, maar gemeente kan dus geen omzettingsvergunning (kamerverhuur) of woningvormingsvergunning (woningsplitsing) afgeven voor 2 studio’s omdat ze voor zelfstandige woonruimte met 22 m2 per stuk te klein zijn (moet volgens Paraplubestemmingsplan Woningsplitsing, kamerverhuur en toeristische verhuur minimaal 50 m2 zijn) en kamerverhuur (onzelfstandige woonruimte) daar krijg je sowieso geen vergunning voor in de Russische Buurt, dat is in dat bestemmingsplan uitgesloten wegens ernstige leefbaarheidsproblematiek in deze buurt. Dus hoezo extra woonruimte, voor wie dan?

 • Martin van Dalen

  Goed dat het wordt opgeknapt, De rest van de straat is ook hoger maakt dus niets uit.

 • Kick van der Horst

  Jammer dat er geen duidelijke afbeelding van de geplande opbouw bij staat. Het is een mooi pand geweest. Het wordt in ieder geval opgeknapt en niet gesloopt. Hopelijk wordt het met respect voor het oorspronkelijk ontwerp verbouwd.
  En als de buren inderdaad geen bezwaar hebben…Tja. Je kunt in die opbouw ook twee extra kamers voor de onderliggende appartementen maken en daar daarom weer een hogere huur voor vragen. Dan heb je minder gedoe met eisen en vergunningen.

  Ik mis in dit artikel en de reacties voldoende informatie en achtergrond om een goed oordeel te kunnen vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *