Besmettingen dalen, niveau nog steeds ‘ernstig’

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek is de afgelopen week gedaald, maar het sluiten van teststraten op zondag en maandag had daar natuurlijk ook mee te maken.

Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de laatste week ligt op 159, en dat is nog steeds ‘ernstig’.

In de afgelopen week overleden 3 streekgenoten aan corona en werden er 5 met corona in het ziekenhuis opgenomen.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. De laatste weken daalt het aantal besmettingen, de daling van de laatste dagen is ook het gevolg van het sluiten van de teststraten.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalde sinds kerst; steeg eind januari, maar daalt nu weer, het is nu gemiddeld 42.

Besmettingen per dag (oranje balk) en gemiddeld over de laatste 7 dagen (blauwe lijn)

De Zaanstreek zit nog net in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 150 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week).

Nu is dat cijfer 159 over de laatste zeven dagen (136 in Zaanstad, 252 in Wormerland en 370 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met 9 procent.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 5 in de laatste week. Totaal kwamen 294 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 3. Totaal overleden er 171 Zaankanters aan corona, 115 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (150), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 7.

Sterfgevallen aan corona, per week, vanaf september 2020

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *