Besmettingen en aantal sterfgevallen corona stijgt in Zaanstreek

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek ligt gemiddeld op ruim 500 per week (ruim 80 per dag) waardoor het nog steeds ‘zeer ernstig’ is (ruim 300 per week per 100.000 inwoners).

Het aantal sterfgevallen in de Zaanstreek loopt weer op, afgelopen 7 dagen overleden 8 streekgenoten aan corona. Het totaal ligt nu boven de 200.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu ruim 80 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 326 in Zaanstad, 313 in Wormerland en 154 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 4 procent hoger dan vorige week.

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 3 in de laatste week. Totaal kwamen 319 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 8. Totaal overleden er 205 Zaankanters aan corona, 149 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (164), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *