Besmettingen stijgen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen stabiel

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is weer terug naar het niveau van begin januari: gemiddeld ruim 500 besmettingen per week (± 80 per dag) waardoor het nog steeds ‘zeer ernstig’ is.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de Zaanstreek is sinds een paar weken stabiel en ligt duidelijk onder het niveau van begin dit jaar.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu zo’n 80 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 295 in Zaanstad, 443 in Wormerland en 216 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 12 procent hoger dan vorige week.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 2 in de laatste week net als vorige week. Totaal kwamen 316 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met drie. Totaal overleden er 197 Zaankanters aan corona, 141 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (157), in Wormerland waren 32 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *