In ziekenhuizen liggen 97 Zaankanters met corona. Dat is meer dan gister (88) werd gerapporteerd door het RIVM. Er zijn 180 besmettingen met het virus in de Zaanstreek.

Twaalf inwoners van Zaanstad zijn overleden aan het coronavirus, in Wormerland gaat het om drie doden. Het aantal geregistreerde besmettingen liep op tot 180.

GGD Zaanstreek-Waterland is gestart met een ‘Coronatest drive in’ bij de brandweerkazerne in Purmerend waar zorgmedewerkers met klachten terecht kunnen (foto).

Zorgmedewerkers blijven tijdens de test in hun auto en de medewerkers van de GGD dragen beschermende kleding. Onder andere verloskundigen, huisartsen, mensen die in de thuiszorg, jeugdzorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken, kunnen zich hier op verwijzing van een arts laten testen als ze klachten hebben. De GGD gaat uit van maximaal 100 testen per dag.

In het ZMC zijn 39 mensen met het virus opgenomen (stand 6 april). Van de 97 patiënten in alle ziekenhuizen samen komen er 78 uit Zaanstad, 13 Wormerland en 6 uit Oostzaan (stand 7 april, grafieken onder). Van 180 de besmettingen zijn er 146 in Zaanstad, 19 in Wormerland en 15 in Oostzaan. Het aantal besmettingen is verdubbeld in vergelijking met vorige week.

In Nederland liep het aantal gemelde corona-doden vandaag (7 april) met 234 op tot 2.101. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. ‘Gemeld’ betekent niet dat patiënten ook op die dag zijn overleden. Ook dat houdt het RIMV bij, de dagen met het grootste aantal doden was tot dusver 2 april met 154 sterfgevallen Het RIVM rapporteert alleen nog maar ziekenhuisopnames (zie kaart). In Brabant en Limburg is het aantal opnames het hoogst.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal sterfgevallen aan corona in Nederland waarschijnlijk aanzienlijk hoger is, vooral onder ouderen (65+) en vooral in Noord-Brabant en Limburg omdat niet alle overledenen in Nederland getest zijn op COVID-19.

Zorghotel

De GGD is een onderzoek naar de beleving van deze periode gestart:

“Wat doet deze crisis met u? Heeft u behoefte aan informatie over Corona en de gevolgen, of aan meer informatie over zorg en/of ondersteuning? Wij hopen van harte dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. Zo kunnen wij de situatie van onze burgers gedurende deze uitzonderlijke periode in kaart brengen en voorstellen doen voor activiteiten en (gemeentelijk) beleid.”

Hieronder de grafieken van het aantal Zaankanters met corona opgenomen in een ziekenhuis, het aantal opgenomen patiënten in het ZMC, het aantal overlijdensgevallen dat op een dag werd gemeld (en die dus ook ook eerder kunnen zijn overleden) en het aantal sterfgevallen per dag van overlijden.

Zaanse corona-patiënten in ziekenhuizen, per gemeente (t/m 7 april):

corona patienten zaanstreek 7 aprilCorona patiënten in ZMC (t/m 6 april)

corona zmc 6 april
Cijfers van het RIVM, de GGD Zaanstad, de Veiligheidsregio en het ZMC.